0 kommentarer

Søster af Miriam Toews

af d. 4. juli 2016
Info
 
Forfatter
Genre
Omslag
Sideantal

255

Udgivet

2016

ISBN

978-87-7973-774-7

Originaltitel

All My Puny Sorrows
oversætter: Ninna Brenøe

Udgave

1. udgave

 

Forlaget Tiderne Skifter udgiver nu den canadiske forfatter Miriam Toews femte roman, der på dansk har fået titlen ”Søster”.

Bogen handler, ganske som forfatterens øvrige romaner, om mennesker, der lever i små, religiøse samfund i Canada, om hvordan mennesket indordner sig (og måske mistrives) i disse samfund, hvor indbyggerne fortrinsvist er mennonitter, der stadig taler plattysk og nidkært overholder strenge, religiøse regler.

Bogens to hovedpersoner er de to midaldrende søstre Yoli og Elf, der både er meget forskellige, men som også har et meget nært forhold til hinanden.

Yoli er forfatter, et rodehoved og mor til to store børn. Hun har to skilsmisser bag sig og har tendens til altid at falde for de forkerte mænd. Hun lever med en slags indre kaos, der medfører at hun ikke kan finde ud af hvad hun vil med livet, andet end at færdiggøre den litterære roman, som hun har arbejdet på i årevis.

Elf er en feteret koncertpianist og lever et liv, der på overfladen ser velordnet og organiseret ud da hun både tjener mange penge og lever i et lykkeligt ægteskab med Nic. Trods den umiddelbare succes er hun fyldt med indre uro og har gentagne gange forsøgt at begå selvmord, noget hun dog indtil videre ikke har haft succes med.

Ved bogens start har Elf igen forsøgt at begå selvmord og Yoli haster mod hospitalet for at være hos sin søster i den svære tid. Hun overraskes dog da Elf beder hende om at hjælpe hende med at dø, for at være mere præcis ønsker Elf at de to søstre rejser til Schweiz, hvor det ifølge loven er muligt at få hjælp til at begå selvmord.

Den ide er Yoli selvsagt ikke fjantet med, for hun ønsker at Elf skal være i live, om ikke andet så for familiens skyld. Det er hele dilemmaet i bogen: skal man holde sig i live for at glæde andre eller må man dybest selv bestemme over sit eget liv, herunder selv bestemme hvornår man forlader etablissementet?

”Søster” handler om de to søstres fælles opvækst i et lille, religiøst samfund i et Canada for ikke så længe siden, om deres barndom, ungdom, om deres indbyrdes forhold og om familieforhold, der ofte har tendens til at være komplicerede.

Romanen gav indblik i en helt særlig verden, hvor religion styrer ens handlinger og hvor det tydeliggøres hvor vanskeligt det er at finde sin plads i verden hvis man er opvokset i en familie, der lægger bånd på individets mulighed for at udfolde sig frit.

Toews har skrevet sin seneste bog i en nøgtern, ligefrem og befriende tone. Bogen behandler alvorlige emner som selvmord og det at opleve sig fremmedgjort. Toews skriver ligefremt om disse emner, og derfor bliver bogen aldrig tung, men derimod både sprudlende og overbevisende.

”Søster” blæste mig bagover af ren begejstring over hvor overbevisende og velskrevet og velkomponeret bogen faktisk er; det er nemlig ikke altid en forfatter er i stand til at servere sine pointer så præcist som Toews gør det i ”Søster”.

Kort sagt nød jeg at læse ”Søster”, det er en glimrende bog og en stor læseoplevelse, som man ikke bør snyde sig selv for at læse.

 

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter