0 kommentarer

Sønnen af Jo Nesbø

af d. 5. januar 2015
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

442

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7146-099-5

Originaltitel

Sønnen (norsk)

 

Ingen nordiske krimiforfattere kan som Jo Nesbø skrue et sanseløst spændende og grotesk blodigt plot sammen. Serien med Harry Hole er bare blevet grusommere og grusommere og er vel ret beset i verdensklasse i sin genre.

Med “Sønnen” har Nesbø åbenbart haft behov for et frikvarter fra serien, men det er bestemt ikke ensbetydende med mindre nervepirring eller færre liter blod. Handlingen griber dig fra første minut og slipper først sit knusende favntag 442 hæsblæsende sider senere. Pyha.

Sonny Lofthus har titelrollen som sønnen. Dels er han søn af en korrupt politimand, hvis fald og efterfølgende selvmord har sendt Sonny ud på en glidebane, der foreløbigt er endt i fængsel, hvor han successivt påtager sig skylden for andres mord mod at få al den heroin, han kan nå at stikke sig med. Dels er han Søn på den Jesus-agtige måde: Han kan heale folk og give dem fred i sindet som kun hin langhårede fætter fra Nazareth formåede.

Dette spirituelle aspekt er nok det, jeg holder mindst af i bogen. Nesbø er mig bekendt ikke selv en videre troende fyr, så Sonnys særlige evner virker som en letkøbt gimmick. En konstruktion, som forfatteren næppe selv tror på.

Never mind, det er en lille krusning, der ikke gør “Sønnen” spor mindre læseværdig.

Fra en medfange erfarer Sonny, at hans far aldeles ikke var korrupt, og at selvmordet var et kamufleret mord. Så nu er der noget, der skal hævnes. Og trods sine Jesus-agtige evner er Sonny ikke typen, der vender den anden kind til. Tværtimod.

Lynhurtigt kommer han ud af sit heroinmisbrug, bryder ud af fængslet på sindrig vis og tager hul på sin oprydning i Oslos underverden samt diverse faldne fængsels- og politifolk. Toppen af gangstervældet udgøres af Tvillingen, en mytisk skikkelse, hvis blodtørst, magt og rigdom ingen grænser kender. Blandt politifolkene skal Sonny finde frem til Springeren og Muldvarpen, der ikke alene gør Tvillingens regime muligt, men måske også er faderens banemænd.

Problemet er, at disse ansigtsløse banditter udmærket ved, at Sonny er på vej. Og de skyr ingen midler for at stoppe ham. En ung pige får bidt ansigtet af af en dræberhund. En kvinde får savet hovedskallen af som et blødkogt æg. Der bliver skudt, skåret og flænset, så det er en gru.

Og midt i alle kalamiteterne bliver der oven i købet plads til en nuttet kærlighedshistorie. Nesbø er ikke typen, der fedter med underholdningen.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter