0 kommentarer

Slagtehal Fem eller Børnekorstoget af Kurt Vonnegut

af d. 25. juli 2007
Info
 
Sideantal

215

Udgivet

1991

Originaltitel

Slaughterhouse-Five : Or the Children's Crusade

 

Hvis man for et øjeblik kunne forstille sig, at man ikke var fanget i tiden, men i stedet kunne rejse imellem forskellige perioder i sit liv, genopleve de store øjeblikke, ulykkelige som lykkelige, endda sin egen død? Vide på forhånd, at den frie vilje måske bare var et absurd postulat? Ville man så gøre det? Og hvad nu, hvis man nu ikke havde nogen kontrol over det? Dette scenarium er virkeligheden for vores hovedperson i denne storslåede litterære bedrift.

I Bogen møder vi Billy Pilgrim, hvis liv ikke er fanget i tiden. Dette gør, at han på ukontrolleret vis rejser mellem forskellige perioder i sit liv, i alle dens 3 dimensioner, og genlever dem, inklusiv hans egen død! Læseren bliver taget med til 2. verdenskrig, hvor Billy, som ung soldat, bliver taget til fange af tyskerne og sendt i en P.O.W. lejer, hans utrolige beretningen om sin overlevelse af bombningen af Dresden, til hans liv efter krigen med kone, børn og en enkelt kidnapning fra det ydre rum, hvor han bliver udstillet i en Zoo på planeten Tralfamadore, sammen med pornostjernen Montana Wildhack. Billy Pilgrims liv bliver naturligvis påvirket af hans egen livs-odysse, at vide på forhånd, hvad der vil ske i hans liv, og hans bevidsthed om, at livet ikke ophøre ved døden, udvikler en slags fatalistisk tilstand hos ham. Den bliver kun forstærket af rumvæsnerne fra Tralfamadore og deres lære om tiden som en fjerde dimension, og Billy må acceptere skæbnen, og finde den indre fred, der forsegler hans skæbne.

Det er én mands måde, at kæmpe med virkeligheden på, at finde mening i det meningsløse, at beskrive en af de mest tragiske perioder i menneskets historie, siddende med et smørret smil, skabt af provokation og inhumanitet.

Vonneguts litterære arbejde med temaer som skæbnen og den frie vilje, bliver leveret med sort humor og krydret med en dyb satire, pakket ind i et patchwork af kaos og rammende alvor, en milepæl i moderne litterær historie.

Note: Bogen er læst på originalsprog.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter