0 kommentarer

Sanatoriet af Anne-Sophie Lunding-Sørensen

af d. 22. november 2020
Info
 
Sideantal

265

Udgivet

2020

ISBN

978-87-400-5685-3

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

I 1928 starter læge Hannah Neumann i sit nye job på Sølund Nervesanatorium. Fire unge kvinder har begået selvmord ved at gå i søen, og forstanderen Berg ansætter Hannah med det formål at undgå flere selvmord på stedet. Mest af alt af hensyn til stedets ry.

Hannah kommer med nye, revolutionerende ideer til at behandle patienterne på stedet, hun har arbejdet i Wien, er påvirket af Freuds tanker og mener, at samtaleterapi og hypnose kan hjælpe patienterne. At deres sygdom skyldes traumer, som skal op til overfladen. Hun er op imod en ledelse, der mener, at disciplin, hårdt arbejde, at holde patienter beskæftiget – og holde dem nede – er behandling nok.

Og hvem er så patienterne? Først og fremmest er det unge, ulykkelige kvinder, der har været udsat for voldsomme traumer. Voldtægtsofre, kvinder, der er blevet gravide i en ung alder og uden at være gift, hvis børn er blevet fjernet fra dem. Kvinder, der opfattes som hysteriske, og har diagnoser som ’depressiv med paranoide træk’, ’schizofreni’ og ’hypochondri’. Kvinder, der er blevet indlagt, fordi man ikke vidste, hvad man ellers skulle stille op med dem.

En af patienterne er Duelund, kaldet Hesten, en stor kvinde, som ser og hører mange ting, men som ikke siger et ord. Hun opfattes derfor som sinke, dertil er hun aggressiv – og spændetrøjen tages i brug i lange perioder.

På Sølund arbejder den unge sygeplejerske Dagmar, som ud over at få æren af at assistere den unge doktor Neumann, for første gang oplever rigtig kærlighed – desværre en forbudt kærlighed. For Hannah og Dagmar indleder et forhold, noget der på den tid blev ansat som perverst og for alt i verden måtte holdes hemmeligt.

Bogen giver et billede af de frygtelige forhold, der herskede på ’sindssygeanstalter’ for 100 år siden, hvor patienterne ikke havde nogen som helst rettigheder, men var underlagt de regler og forhold der herskede på sådanne anstalter. Hvor der er en social rangorden, selvfølgelig mellem ansatte og patienter, men også mellem patienterne, som på Sølund er delt op i tre ’forplejningsklasser’ – den tredje er for de mest fattige. Forholdene på Sølund er levende og troværdigt beskrevet – man tror på det, man læser og følger med gru de rystende forhold i den tids psykiatri.

Samtidig tager den et emne op, som var tabu på den tid, nemlig det at forelske sig i en af samme køn. ’Moralsk forkert. Pervest. Depraveret. Skamfuldt. I en sådan grad, at man ikke kan tale om det. Man må bære det tavst, kan ikke engang sætte ord på det’

Bogen er barsk og spændende, det er ikke en krimi, men der er alligevel et element af krimi over den med de mange dødsfald, der viser sig ikke at være blevet undersøgt til bunds, men bare forsøgt glemt, forbigået – ingen savner jo alligevel de piger. Sørgelige skæbner, som har været udsat for voldsomme overgreb, og siden bare er stuvet af vejen.

 

Anmeldereksemplar

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter