0 kommentarer

I det fjerne af Hernán Diaz

af d. 19. september 2021
Info
 
Sideantal

320

Udgivet

2021

ISBN

978 87 11 99904 2

Originaltitel

In The Distance - oversat af Jakob Levinsen

Udgave

1. udgave

 

Romanen ”I det fjerne” er et brag af en debut for svensk-argentineren Hernán Diaz, der er bosiddende i New York. Bogen har allerede høstet fine priser og læssevis af lovord; fuldt forståeligt, thi vi velfærdsindivider med vores bløde hænder og vakuumpakkede fødevarer lader os altid fascinere af velfortalte historier om Menneskets ensomme kamp mod Naturen…

… tænk bare på Hemingways ”Den gamle mand og havet” og Defoes ”Robinson Crusoe”.

Midt i 1800-tallet drager unge Håkan Söderström med sin bror Linus med skib mod mulighedernes land, De Forenede Stater. Destination: New York. Drengene kommer dog fra hinanden, og Håkan ender med at sejle vestpå til et sted, han aldrig har hørt om. San Fransisco.

I Californien raser guldfeberen. Håkan, der er en stærk dreng, hjælper en guldgraver og hans familie i håb om at skrabe midler nok sammen til at rejse tværs over kontinentet for at opstøve Linus i New York. Men ak, onde kræfter kommer på tværs, den kønne, svenske dreng kidnappes og bliver en slags sexslave og påklædningsdukke for en mystisk kvinde.

Håkan undslipper og begynder nu at kæmpe sig østover gennem sandblæste ørkener og uendelige prærier. Han møder en venlig naturvidenskabsmand, der er besat af at finde menneskets oprindelse, og senere en godhjertet indiansk medicinmand, og af dem lærer han mangt og meget om at helbrede de skader, der uvægerligt støder til i den barske natur.

Efter at have forsvaret en lille nybyggerfamilie mod morderiske revolvermænd må Håkan tage flugten. Den klejne knægt er nu blevet et kolossalt mandfolk med bjørnekræfter, og hans ry rejser foran ham. De gode gerninger, han har gjort, forvanskes af dusørjægere:

”Kæmpen, som havde kvalt syv præster. Bjergløvedræberen. Uhyret, som havde dræbt alle forsvarsløse kvinder og børn.”

Nu starter en årelang kamp for at overleve i det vilde vesten. Håkan holder sig skjult, bygger stadigt mere avancerede bivuakker, syr sit eget tøj og sko af skind fra bjergløver og mindre gnavere, spiser tørret kød, rødder og planter.

Livet er hårdt og ensformigt, men Håkan har lært lektien. Andre mennesker er farlige. Årene går, og omkring ham begynder prærien at blive befolket, byer skyder op, den såkaldte civilisation breder sig. Spørgsmålet er, hvor længe Håkan kan holde skansen i sin selvvalgte isolation.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

 

Bedømmelse
Karakter