0 kommentarer

Sådan nogle som os af Amrit Maria Pal

af d. 27. juli 2015
Info
 
Sideantal

143

Udgivet

2015

ISBN

978-87-7128-910-7

 

Når jeg er på havearbejde, foregår det ofte i selskab med et par høretelefoner. Jeg lytter gerne til podcasts af “Skønlitteratur på P1”, mens ukrudt fyger mig om ørerne. Således hørte jeg en dag programmet fra 28. maj 2015, hvor en debutant var i studiet for at fortælle om sin roman. Debutanten var Amrit Maria Pal, og romanen var “Sådan nogle som os”. Bogen handler om livet i provinsen, og i modsætning til så meget andet litteratur om emnet, skulle netop denne bog skildre provinslivets gode sider. For en glad provinsboer som mig, lød det forfriskende at der for en gangs skyld skulle være udgivet noget der ser positivt på provinsen, oven i købet skrevet af en der selv kommer derfra. Derfor måtte “Sådan nogle som os” hjem på bogreolen.

Fra bagsiden:

“Ulrikke er nyuddannet antropolog og gået i stå. Hun flytter fra storbyen tilbage til den lille by, hun kommer fra, og har mest lyst til at tage den bog, hun aldrig bliver færdig med, og sin fine uddannelse og stikke det hele skråt op. Hun får arbejde som samfundsfags-lærer på det kommunale projekt Just do it for langtidsledige – og andre i den stil. Her er der fokus på at øge deltagernes kompetencer med walk and talks og hygiejnekurser. Og så drikker hun kaffe hos mormoren med mågestel og Minarine.”

Nu har jeg så læst bogen, og er i tvivl om hvorvidt det er samme bog som studievært Nanna Mogensen talte med Amrit Maria Pal om. Den foregår i provinsen, så langt er jeg med. Men handlingen er næsten udelukkende henlagt til det kursus for langtidsledige, hvor Ulrikke underviser i samfundsfag. Størstedelen af bogen består af dialog mellem de forskellige karakterer. Dialog er meget svært at skrive, og ganske få mestrer kunsten. Amrit Maria Pal er ikke en af dem. Bogens karakterer fremstår karrikerede og meget utroværdige.

Jeg troede at jeg skulle læse en bog der ser provinsdanmark i et positivt lys. I stedet læste jeg en bog der efterlod det indtryk, at provinsen er det hul hvor småt begavede mennesker uden uddannelse, og dannelse i det hele taget, vælger at henslæbe livet. En deprimerende oplevelse.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter