De Gyldne Laurbær
0 kommentarer

Forbandede yngel af Anne-Cathrine Riebnitzsky

af d. 27. juli 2015
Info
 
Sideantal

330

Udgivet

2014

ISBN

978-87-400-0621-6

 

Vinder af De Gyldne Laurbær og af Politikens romankonkurrence 2013.

Positive og overstrømmende anmeldelser i diverse medier over det ganske land.

Når man sidder med bogen mellem hænderne tænker man, om romanen virkelig kan leve op til alle disse lovprisninger og rosende ord. Svaret er ja, alle de rosende ord er sande, tillad mig at fortælle Jer hvorfor:

Romanens hovedperson og fortæller er Lisa, der er i 30´erne. Lisa arbejder som soldat i Jægerkorpset og har flere gange været udstationeret i bl.a. Afghanistan og Rusland.
Hun er opvokset i en dybt dysfunktionel familie på landet og er en ud af 4 søskende, 2 piger og 2 drenge. Moderen er maniodepressiv og medlidenhedstyran, der spiller børnene ud mod hinanden for at de ikke skal danne alliancer mod forældrene. Faderen er dybt voldelig, tæsker jævnligt børnene med livrem mens mor står på sidelinjen og lader det ske. Som om det ikke er nok er han tillige verbalt grov over for både børnene og sin kone, og som følge heraf hader både børn og mor at være en del af denne psykiske kolbøttefabrik.
Da Lisas yngre søster, Marie, som voksen forsøger at begå selvmord sætter Lisa sig på et fly, der skal flyve hende fra Afghanistan og tilbage til Danmark. Tilbage til søsteren, der er gået psykisk i hundene og til de barndomsminder, som hun ellers helst ville undgå. Hjemme i Danmark vil hun forsøge at hjælpe søsteren og måske slutte fred med den usle barndom, som hun trak i livets lotteri.
På flyet hjem sætter Lisa sig ved siden af lægen Andreas, som hun er udstationeret sammen med og begynder at fortælle ham historien om den barndom, der har haft store menneskelige omkostninger for fire nu voksne søskende.
“Forbandede yngel” er fortællingen om denne barndom i helvede, der nok må kategoriseres som autofiktion selvom bogen er udgivet som en roman.

Romanen er på mange måder skræmmende og grum læsning da fløjlshandskerne er taget af når der berettes om de verbale og fysiske overgreb, som de fire børn udsættes for gennem hele deres barndom.
Sprogbruget kan have tendens til at være lidt for poetisk når det kommer til beskrivelserne af naturen på hjemegnen, og det står i stærk kontrast til de direkte og rå beskrivelser af forældrenes svinske behandling af deres eget afkom.
“Forbandede yngel” er en spændende bog, der indeholder præcise, men også grumme personportrætter, og forfatteren skal have ros for at udvise modet til at udstille sin barndom i al sin grusomhed. Forfatteren skal også have ros for at sætte omsorgssvigt på dagsordenen.

Det er vanskeligt at finde kritikpunkter, så det vil jeg lade være med – og blot nøjes med at tildele bogen 4 store stjerner.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter