0 kommentarer

Rejser i scriptoriet af Paul Auster

af d. 18. november 2013
Info
 
Sideantal

167

Udgivet

2006

ISBN

87-91654-27-0

Originaltitel

Travels in the scriptorium

Udgave

1.udgave

 

“Den gamle mand sidder på kanten af den smalle seng, håndfladerne bredt ud på knæene, bøjet hoved, stirrer ned i gulvet. Det er uklart for ham hvor han helt præcist er. I værelset, ja, men i hvilken bygning befinder dette værelse sig? I et hus? På et hospital? I et fængsel? Han kan ikke huske hvor længe han har været her eller arten af de omstændigheder, der medførte hans overflytning til dette sted.” (fra bogens bagside).

Man kan på mange måder kategorisere “Rejser i scriptoriet” som en typisk Paul Auster-roman.

Romanens hovedperson er Mr. Blank, der som ovenstående citat indikerer, er en smule fra snøvsen. Han kan ikke huske personer fra sin fortid og har ingen ide om, hvorfor han sidder i et bur af et lokale og jævnligt besøges af personer, der stiller ham de mærkværdigste spørgsmål. Han overvejer om han bare skal rejse sig at gå, men uvist af visse årsager bliver han i lokalet og afventer sin skæbne. Mens han afventer sin skæbne stiller forskellige besøgende ham de mærkværdigste spørgsmål, der langsomt fremmaner erindingsglimt fra Blank´s tidligere liv.

“Rejser i scriptoriet” er en spøjs bog, som jeg ikke rigtig kan finde ud af hvad jeg skal synes om. På den ene side er bogen fascinerende og beskrivelsen af Mr. Blank er rigtig fin. Omvendt hæver handling og sprog sig ikke væsentligt over gennemsnittet, ligesom jeg ikke rigtig kan se formålet med bogen. Det kan naturligvis skyldes, at det bare er mig, der har misset noget under læsningen.

Jeg lander på 3 stjerner for en gennemsnitlig bog, der dog har visse fine elementer i sig, men som også relativt hurtigt går over i glemslen for denne boganmelder. Ikke en forfærdelig bog, men heller ikke en fabelagtig læseoplevelse.

Overvejer man at læse Auster anbefaler jeg, at der startes med hans øvrige værker i stedet for denne.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter