0 kommentarer

Pigen og vogteren af Jeanette Øbro Gerlow & Ole Tornbjerg

af d. 13. december 2016
Info
 
Sideantal

352

Udgivet

2016

ISBN

978 87 400 2474 6

Udgave

1. udgave

 

Hvor er livet aparte: I efteråret 2016 udsender Politikens Forlag to vidt forskellige krimier. Jussi Adlers nye Afdeling Q-ting, som på forhånd er sikret bestsellerstatus – og er ren folkekomedie a la Olsen Banden. Samt Øbro & Tornbjergs nye med kriminalpsykologen Katrine Wraa, som sikkert får mådelige salgstal – men er noget af det mest ambitiøse krimihåndværk udgivet på disse breddegrader. Et brag af en thriller.

Den kendte psykoterapeut Alice Milford myrdes i sin dejlige Frederiksberg-villa; to slag med en tung buste skabt af og forestillende hendes kunstnerdatter, Thea. Alice skulle mødes med plejedatter Helen for at diskutere et næsten færdigt bogmanus, som de havde en disputs om. Også Helen og Thea er på kant – de kæmpede forbitret om Alices opmærksomhed.

Inden Helens ankomst havde Alice besøg af dagens sidste klient, Tuva, en svært traumatiseret, lejlighedsvis voldelig ung kvinde med mange personligheder. En nabo hørte på gerningstidspunktet en lille, grædende pige råbe, at hun ville hjem.

Alice var ved sin død ved at rette et lammende slag mod medicinalindustrien. Hun påviste, at psykiatriens udbredte brug af psykofarmaka med fordel kan erstattes af samtaleterapi og en øget fokus på patienternes psykiske historik – heling i stedet for symptombehandling. Et synspunkt, der tilsyneladende deles af hendes kæreste, som hun dog netop havde slået op med, og som pudsigt nok har en stor stilling i en af verdens største medicinalvirksomheder.

Alle elskede Alice, og alle havde en slags motiv til at myrde hende… Kriminalpsykolog Katrine Wraa og hendes kolleger søger at udrede de spegede tråde, hvilket ikke just lettes af, at Katrine netop er blevet enke og alenemor til en lille pige.

Ægteparret Øbro & Tornbjerg har skabt et spændende og komplekst plot, en række karakterer med mange facetter og en kulisse med en politiefterforskning, der virker helt autentisk (i grel modsætning til Jussi Adlers Olsen Banden-fjumrede strissere).

I tilgift får læseren en væsentlig debat om medicinering som quick-fix versus en mere tilbundsgående og langsommelig helingsproces. Populært sagt: Vi giver ulykkelige mennesker en håndfuld lykkepiller i stedet for at finde ud af, hvorfor de er kede af det. Især den heftige medicinering af børn og unge kritiseres skarpt.

Det er tungt stof, som kræver koncentration, men belønningen er, at man bliver klogere, samtidig med at man er godt underholdt. Hvor mange krimier kan prale af det?

Man skal imidlertid være MEGET interesseret i psykologi for at nyde bogen til fulde. Alle implicerede er konstant i analyse-mode. Det kammer lidt over – men er samtidig rasende interessant.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter