Nordisk Råds Litteraturpris
0 kommentarer

Universets engle af Einar Már Gudmundsson

af d. 2. september 2017
Info
 
Sideantal

221

Udgivet

2004

ISBN

87-7456-503-6

Originaltitel

Englar alheimsins

 

På det islandske sindssygehospital Kleppur bor den skizofrene jeg-fortæller Palli. I spring oplever vi både Pallis fødsel og død, den skizofrenes fragmenterede verdensopfattelse er fundamentet under Gudmundssons mesterværk. Han fortæller i korte kapitler om alle de ‘engle’ Palli møder gennem livet, og dem er der rigtigt mange af. Person- og miljøbeskrivelser sidder lige i skabet.

Den røde tråd er Pallis eget liv, en tråd der fortælles lidt i øst og lidt i vest, men voldsom skizofren bliver læseoplevelsen aldrig, ‘Universets engle’ er overraskende letlæst.

 

Her er islandsk drama nok til en mursten, læseren bliver ført rundt i hele følelsesspektret, man ler, forundres og sørger. Gudmundssons lyrik er kort og smuk, uden at være komprimeret eller tung, og den islandske humor er allestedsnærværende. Han står solidt på de gamle sagaskriveres høje skuldre. Nordisk råds litteraturpris er fuldt fortjent.

 

Bogen stiller spørgsmål ved normalitetsbegrebet, og ved behandlingen af de der ikke passer ind, – der findes i høj grad både engle og djævle blandt Kleppurs personale. Ligeså blandt stedets beboere, men selv en djævel kan vise sig at være en engel, når bare han får en chance.

Der er mange styrker i Gudmundssons lille mesterværk, evnen til se bag facaden på andre er nok den største. Godt skuldret.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter