0 kommentarer

Pigen i den røde frakke af Roma Ligocka

af d. 17. februar 2012
Info
 
Sideantal

349

Udgivet

2002

ISBN

978-87-638-1916-9

Originaltitel

Dziewczynka w czerwonym p³aszczyku

 

“Men jeg kan mærke, at de taler om mig. “Disse øjne!” siger min mor. “Hvis hun dog bare havde blå øjne som Irene!”(…)”Men så kan man måske gøre noget.” – “Gift?” spørger min mor med ophidset stemme. “Det kommer ikke på tale” råber min far højt(..)Han har vel slået knytnæven i bordet, det gør han en gang imellem, når han er rasende. Han er sikkert rasende på mig, fordi jeg ikke er, som jeg bør være. Jeg er forkert”

Under 2. verdenskrig vokser pigen Roma op i Polen under ganske forfærdelige forhold. Som de fleste har lært i historietimerne blev den jødiske befolkning presset sammen i ghettoer, hvor de levede under uhyrlige forhold, mens de ventede på at blive transporteret til koncentrationslejre som Auschwitz eller Mauthausen.

“Pigen i den røde frakke” er Roma Ligocka´s fortælling om en barndom, der er præget af afsavn, angst og død. En stor del af barndomsårene bliver brugt i Krakows ghettoer, men under krigen lykkes det for Roma´s mor, Teofila, at fremskaffe falske identitetspapirer, så det er muligt for hende og datteren at overleve krigen. På trods af de falske papirer er det alligevel svært at overleve, for der er ingen fødevarer at få, og der er mange mennesker der er villige til at stikke jøder for at redde sig selv.

På trods af de vanskelige vilkår overlever Roma 2. verdenskrig, men ikke uden sår på sjælen. Som voksen har hun mange flash-backs til barndommen under krigen, og det vil nok ikke være forkert at sige, at hun som voksen har en spiseforstyrrelse og er overbeskyttende over for sin søn Jakob.

“Pigen i den røde frakke” er på mange måder en frygtelig læseoplevelse, fordi det er forfærdeligt at læse om hvor grusomt jøderne blev behandlet under 2. verdenskrig.

På trods af bogens alvorlige tema er “Pigen i den røde frakke” et stærkt vidnesbyrd om en tid, som vi ikke må glemme. Bogen er holdt i et sobert, flydende sprog, den er overbevisende, stærk og ikke til at lægge fra sig.

Jeg anbefaler “Pigen i den røde frakke” på det varmeste fordi den er overbevisende, medrivende og ganske enkelt ikke til at lægge fra sig.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter