0 kommentarer

Personfølsomme oplysninger af Klaus Lynggaard

af d. 2. september 2016
Info
 
Sideantal

49

Udgivet

2016

ISBN

978-87-02-21019-4

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Forfatteren, kritikeren og musikeren Klaus Lynggaard (født 1956) er måske mest kendt for romanen ”Martin & Victoria, der blev udgivet i 1985. Faktum er dog, at forfatteren har udgivet en lang række bøger, bl.a. digtsamlinger og essays, der viser hvilket multitalent kunstneren i virkeligheden er.

For et par år siden fik Klaus Lynggaard konstateret lungekræft og fik efterfølgende den ene lunge fjernet. Efter indgrebet er forfatteren blevet behandlet med kemoterapi, så man kommer ikke udenom, at han har haft sit at slås med.

I kølvandet på sin kræftsygdom har Klaus Lynggaard skrevet bogen ”Personfølsomme oplysninger”, der netop er udkommet på Gyldendals Forlag, og som er forfatterens første skønlitterære bog i umindelige tider.

Som man næsten kan gætte sig frem til, handler teksterne om hvordan det er at leve med kræftsygdommen, men teksterne handler i lige så høj grad om de tanker om tilværelsen, der melder sig når alvorlig sygdom rammer, og døden står udenfor og banker insisterende på døren. Man kan sige, at digtene også handler om frygten for at dø, om kroppens forfald og om at stå i en situation, hvor man er ganske magtesløs – og hvor følelser som afmagt og frustration ofte følger som en naturlig reaktion på denne magtesløshed.

”Personfølsomme oplysninger” var en meget troværdig og ærlig bog, som på en kort og præcis måde beskriver, hvordan det er at stå ansigt til ansigt med døden. Teksterne er korte og holdt i et nøgternt sprog – og teksterne går direkte i blodet på læseren. På sin vis er teksterne lidt skræmmende, måske fordi døden (for de fleste af os) er lidt af en skræmmende størrelse eller uvelkommen gæst.

Jeg synes Klaus Lynggaard på dygtig vis har skrevet en bog om angst, om død og det at være menneske i en verden, hvor mange mennesker har sine nyttige illusioner i behold: man ignorerer at man en dag skal dø. Denne bog minder os alle om, at vi skal sætte pris på hvad vi har – for alt hvad vi har kært, kan være væk i morgen.

”Personfølsomme oplysninger” er en alvorlig og værdig bog, der er velskrevet, og som jeg kun kan anbefale alle andre at læse. Klaus Lynggaard er kort sagt en forfatter, der har bedrevet en gennemført og medrivende bog, der vil gøre indtryk på selv den mest forhærdede læser.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter