0 kommentarer

Om døde ej opstår af P. B. Kerr

af d. 29. oktober 2011
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

485

Udgivet

2010

ISBN

978-87-7053-505-2

Originaltitel

If the dead rise not

 

De Olympiske Lege er en gigantisk begivenhed, hvis verdensomspændende prestige smitter af på værtslandet – og som uvægerligt skaber et byggeboom for milliarder af kroner. Sådan er det i dag, og sådan var det i midten af 1930’erne, da Nazityskland sikrede sig OL, før en undrende omverden helt fattede, hvad der skete med landets jøder, kommunister, handicappede og andre uønskede individer.

“Om døde ej opstår” er sjette selvstændige bind i Philip Kerrs forrygende Berlin Noir-serie. Bogen kan sagtens læses af begyndere, men bliver bestemt ikke dårligere, når man har hele universet – og ikke mindst den karismatiske ekskriminalkommissær Bernie Gunther – inde under huden.

De første 2/3 foregår i Berlin 1934, mens afslutningen er henlagt til Havana tyve år senere. Bernie er hoteldetektiv på det fornemme Adlon, frosset ud af politikorpset af de brutale nazister, der har sat sig tungt på alle dele af det tyske samfund. Et mystisk dødsfald på hotellet sætter Bernie på sporet af et gigantisk komplot, hvori en amerikansk topgangster og adskillige skruppelløse nazispidser deltager for at sikre sig en bid af de enorme summer, der bruges på at skabe et OL, der kan kaste glans over det menneskeforagtende ‘brune’ Tyskland. Efterhånden hober ligene sig op, og Bernie indser, at det er med livet som indsats, at han graver i hemmeligheder, de fleste helst så bevaret.

På sin vis gentager Kerr handlingsskelettet fra forgængeren “En stille ild”: Voldsomme mord begås i flamboyante Berlin, og forbryderne får først deres velfortjente straf tyve år senere i et varmt land. Undervejs hjælper Bernie en usandsynligt laber larve, belønnes med det dyre, men er selv tæt på at møde sin skaber ved at blive smidt over bord – denne gang fra en hurtigt sejlende båd. Historiske personer træder hinanden over tæerne for at medvirke i løjerne – denne gang gangsteren Meyer Lansky foruden adskillige velkendte nazityper – og hos en mindre talentfuld forfatter end Kerr kunne disse gentagelser skabe en fornemmelse af déjà vu. Men Kerr spiller altid med så mange esser i ærmet og cliffhangers strøet ud overalt, at han slipper godt fra det hele.

Berlin Noir-serien er ganske enkelt rasende underholdende, og denne gang rundes der af med et par overraskende svirp, der lover godt for fortsættelsen. “Gråzone” er heldigvis allerede på gaden.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter