0 kommentarer

Et helt nyt liv af Lisa Genova

af d. 29. oktober 2011
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

321

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7079-146-5

Originaltitel

Left Neglected

 

Sarah er 37 år. Hun er lykkelig gift med Bob, har en strålende karriere som underdirektør i HR-afdelingen i firmaet Berkley, 3 børn, et dejligt hus i den velstående forstad Welmont og et fritidshus i Vermont. Dagene er travle, men heldigvis er Bob ligeså karriereorienteret som hun, så de udgør et godt team.

Men en dag ændres Sarahs liv fuldstændigt. På vej til arbejde forulykker hun i bilen, og da hun kommer til sig selv, har hun fået en hjerneskade, der udmønter sig som venstresidigt neglekt, hvilket kort fortalt betyder, at venstre ikke længere eksisterer for hende.

For Sarah er det et kæmpechok. Fra at kunne jonglere med flere opgaver på en gang og samtidig læse dagens mails, så må hun nu kæmpe bare for at få sine bukser på. Hun kan kun gå med stok – og først efter flere ugers genoptræning – og hun har stort besvær med at læse, fordi hun ikke ser, hvad der er til venstre.

Nu starter et hårdt genoptræningsforløb, og selvom Sarah fra begyndelsen tror på, at hun snart bliver helt rask, viser virkeligheden sig snart anderledes.

Lisa Genova har tidligere skrevet den fantastiske roman “Stadig Alice” om den kun 50-årige Alice, der rammes af Alzheimers. Også i sin nye roman ser hun på, hvordan sygdom kan ramme alle, også selvom man er en ambitiøs karrierekvinde, der halser af sted i jagten på økonomisk succes.

Lisa Genova har en ph.d. i neurovidenskab, så hun ved, hvad hun skriver om. Det giver en stor troværdighed i romanen, der måske ikke er den mest sprogligt sprudlende oplevelse, og som måske også bliver en lille smule amerikansk mod slutningen, men som ikke desto mindre er en god læseoplevelse.

Vi forstår Sarah og føler med hende og hendes familie, der pludselig må se en kæmpe omvæltning af deres tilværelse i øjnene. For det er jo ikke kun Sarah, der rammes af hendes sygdom. Vi føler også med hende, når hun ikke kun skal kæmpe for at få sit helbred tilbage, men også smides ud af sit forsikringsselskab og dermed ikke mere kan få behandling.

Det er et barsk emne, men Lisa Genova har også fokus på de positive sider, livet som Sarah trods alt stadig har. Dermed bliver “Et helt nyt liv” lidt mere lyserød læsning end “Stadig Alice”, men det er stadigvæk en både rørende og vedkommende roman.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter