0 kommentarer

Forbrydelser af Ferdinand Von Schirach

af d. 19. november 2011
Info
 
Sideantal

213

Udgivet

2011

ISBN

978-87-02-09182-3

Originaltitel

Verbrechen

 

At virkeligheden overgår fantasien, kan lyde som en kliché. Men prøv at læse den berømte, tyske forsvarsadvokat Ferdinand von Schirachs “Forbrydelser” – herefter vil selv den usandsynligste krimigyser forekomme bleg og blodfattig.

von Schirach opruller elleve spektakulære sager, han personligt har været involveret i. Navne og steder er naturligvis ændret, men forbrydelserne er angiveligt virkelige nok. Netop dét, at man som læser ved, at begivenhederne reelt har fundet sted i vores store naboland, hvor befolkningen på mange måder minder om os selv, gør hver af de elleve skæbnefortællinger til en sært gribende oplevelse.

Der er dén om den ejegode læge, der er elsket og respekteret af alle i lokalsamfundet – undtagen af sin egen kone, der tværtimod piner og plager ham gennem mere end halvtreds år. Til sidst er bægeret fyldt, og man kan snildt sætte sig ind i hans ret drastiske reaktion. Men det geniale her – og i de øvrige historier – er, at man også bliver præsenteret for mandens straf og baggrunden herfor. Dét er interessant.

Og så er der dén om de tre kiksede småforbrydere, der scorer den helt store gevinst i form af et velspækket pengeskab. Masser af penge, som ingen savner. Plus en uanselig, japansk teskål, som nogen åbenbart savner mere, end godt er. For pludselig bliver bekendte torteret og myrdet på de mest hårrejsende måder.

Eller dén om de to voldspsykopater, der udser sig en stilfærdig bogholdertype på togstationen og begynder at pirke til ham med kniv og baseballbat. Først lader han sig ikke provokere, begynder tværtimod at spise et æble, som om alt ånder fred og ingen fare. Tosserne ryger helt op i det røde felt, men så… Heldigvis har stationens videoovervågning fanget episoden; ellers havde ingen troet på det, der siden skete.

Det er sjældent, jeg misunder nogen. Men noget i stil med von Schirachs karriere ville jeg altså gerne prøve i mit næste liv. Hans stilfærdige, humanistiske betragtninger som kontrast til de ofte vanvittige forbrydelser vækker enorm sympati. Og hans indsats som intelligent moderator mellem rablende excentrikere og et forbløffende lydhørt retssystem afføder næsten spontane klapsalver.

Forfatteren har netop barslet med den uundgåelige toer, hvis titel logisk nok er “Skyld”. Den er allerede reserveret på nærmeste bibliotek.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter