0 kommentarer

Natten af Elie Wiesel

af d. 1. juni 2009
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

127

Udgivet

1987

ISBN

87-568-0894-1

Originaltitel

La nuit

Udgave

2.udgave

 

Elie Wiesel voksede op i den lille by Sighet i det ungarske Transsylvanien. Han blev født i 1928 i en ortodoks jødisk familie og var stærkt troende allerede som 14 årig, hvor vi møder ham i det jødiske samfund i Sighet. Jøderne tror ikke på de rygter de hører om nazisternes jødeforfølgelser, og de tror slet ikke på, at de kommer til deres lille by. Men i 1944 går tyskerne ind i Ungarn. Ganske få dage efter er de i Sighet, og en måned senere er deportationerne i fuld gang. Elie Wiesel og hans familie kommer til Birkenau. Her bliver han skilt fra sin moder og sine søstre, og han ser dem aldrig mere.
Det lykkes ham imidlertid at holde sammen med faderen. Senere bliver de flyttet til Auschwitz, og videre herfra, med russerne i hælene til Buchenwald. Her dør faderen ganske kort før befrielsen og Elie er alene tilbage 15 år gammel.
Bogen er en selvbiografi og man er ikke på noget tidspunkt i tvivl om historiens sandfærdighed.
Alle burde læse den og få en fornemmelse af, hvordan krig kan nedbryde og forrå et hvert menneske. Vi tror alle, at sådan ville vi aldrig selv handle, men som vi også ser det med Elie Wiesel kan ethvert menneske drives så langt ud, at det kun drejer sig om at overleve. På den sidste transport fra Auschwitz til Buchenwald i åbne kreaturvogne, var de oprindeligt 100 mennesker i hver vogn og af dem overlevede kun 10.
Man tror ikke at noget lignende kunne ske i dag, men læs bogen og lær af historien.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter