0 kommentarer

Svalerne i Kabul af Yasmina Khadra

af d. 1. juni 2009
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

125

Udgivet

2009

ISBN

978-87-02-07657-8

Originaltitel

Les hirondelles de Kaboul

 

Atiq Shaukat er fangevogter i Kabul. Et hverv han udfører med stigende lede og undren. Hans hustru er meget syg, og ofte ligger hun i sengen hele dagen. En dag betror han sig til en gammel ven, som slet ikke forstår hans dilemma. Hvis hustruen er syg, så forstød hende dog og tag en ny hustru! Men Atiq føler sig forpligtet overfor hustruen, der reddede hans liv under krigen med russerne.

En dag dukker en ny fange op i fængslet – kvinden Zunaira, der har slået sin mand ihjel, og som ublufærdigt viser sig uden sin chador i cellen. Synet af et andet kvindeansigt end hustruen vækker vilde og forvirrende følelser i Atiq, og oveni hans lede over jobbet får det store konsekvenser for den principfaste mand.

Ud over historien om fangevogteren Atiq, hører vi også Zunairas historie. Zunaira er en veluddannet kvinde, hvis tilværelse blev brutalt ændret af Talebans styre, og hvis mand ikke formår at omstille sig til den nye virkelighed.

“Svalerne i Kabul” er en meget lyrisk roman, som med et smukt sprog beskriver en rædselsfuld hverdag: “Afghanistans jord er ikke andet end slagmarker, kamppladser og kirkegårde. Bønnerne smuldrer bort i maskingeværernes rasen, ulvene hyler hver aften mod døden, og når vinden rejser sig, blander den tiggernes klage med ravnenes hæse skrig. Alt synes ædt af flammer, forstenet, slået til jorden af en hæslig trolddom.”

Romanen fortæller om et folk, der lever et hårdt og trøstesløst liv i evig angst for at overtræde de religiøse love. Om gode mennesker som mister deres evne til at føle godhed og tage afstand fra ondskab, og om mennesker der flyder ovenpå og lever kun for deres egen skyld.

Det er ikke en roman, man bliver i godt humør af, men det er helt sikkert en roman, som fortjener læsere. For det lykkes for Yasmina Khadra (pseudonym for Mohammed Moulessehoul) at beskrive et Kabul, som vi vesterlændinge ikke ser. Her er ikke alle religiøse fanatikere, men alle er fanget i en brutal virkelighed, som de må forsøge at overleve i.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter