0 kommentarer

Når mor kommer hjem af Martha Christensen

af d. 24. august 2014
Info
 
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

135

Udgivet

1998

ISBN

87-90136-88-8

Originaltitel

Når mor kommer hjem

Udgave

2.udgave

 

Martha Christensen var dronningen af socialrealisme, og i “Når mor kommer hjem” har hun begået en fin, lille hverdagsfortælling, som giver et godt indblik i hverdagen for en socialt udsat familie.

En kvinde skal 3 måneder i fængsel for tyveri. Det kan være slemt nok, men hun har tre børn på 11, 8 og 5 år.

Det mest ansvarlige ville være, at sætte børnene i familiepleje i de tre måneder (og lade helt være med at stjæle), men i stedet vælger moderen, at det ældste barn, Ronnie på 11 år, skal passe hjemmet og de to yngre søstre i de tre måneder hun er borte.

Det viser sig (selvfølgelig) at være for meget for en 11-årig at betale udgifterne, købe ind, vaske tøj og hente søstrene efter skole mens man også skal passe sine lektier. Efter en tid bliver Ronnie uopmærksom i skolen, ligesom det viser sig vanskeligt at man som barn skal tage beslutninger, der egner sig til en voksen.

“Når mor kommer hjem” er fortællingen om de3 måneder, hvor Ronnie og hans søskende er overladt til sig selv; det er en fortælling om voksne, der svigter, men også en historie om, hvordan børn opfatter verden.

På mange måder er “Når mor kommer hjem” hård læsning, det skærer i hjertet at læse om børn, der ikke har back-up fra ansvarlige voksne. Selvom det er barsk læsning har Martha Christensen på sin egen stilfærdige facon formået at skrive en afdæmpet, overbevisende og rørende fortælling om børns hverdag i underdanmark.

Børnenes stemme slår tydeligt igennem, historien er velkomponeret og sproget er lysende klart – jeg kan ikke andet end at belønne bogen med 5 stjerner – læs gerne denne bog hvis du kan lide socialrealisme og hverdagshistorier.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter