0 kommentarer

Erna og rumæneren af Erling Jepsen

af d. 14. juni 2020
Info
 
Sideantal

293

Udgivet

2020

ISBN

978-87-02-29685-3

Originaltitel

Erna og rumæneren

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Erling Jepsen er en forfatter, som måske bedst er kendt for romanerne ”Kunsten at græde i kor” og ”Den sønderjyske farm”. Han har dog også skrevet en del andre bøger, der ofte har det tilfælles, at de foregår i Gram i Sønderjylland og beskriver hverdagen for en dysfunktionel familie, der kan minde om den familie forfatteren selv voksede op i.

Forfatteren har dog også skrevet romaner, der ikke er bygget over hans egen familiehistorie, en af disse er hans seneste bog, der har fået titlen ”Erna og rumæneren”. Der er tale om en selvstændig efterfølger til romanen ”Erna i krig”, som udkom for et par år siden.

Hovedpersonen i denne bog hedder Erna (hvem havde dog gættet det ud fra bogens titel?). Hun bor i landsbyen Bramstrup i Sønderjylland, et sted hvor hendes familie har boet i generationer, et sted hvor mange butikker er lukkede og hvor husene nogle gange forfalder, et sted som vel falder ind under betegnelsen ”udkantsdanmark”. En by hvor du betragtes som fremmed hvis du ikke er født der. Byen er også beboet af mennesker som Grill-Günther, Hansi med Øjnene, Gylle-Tage og Slingre-Hans.

Erna er på overførselsindkomst og bor sammen med sønnen Kalle, som er en godmodig sjæl, men som ikke har så mange kopper i skabet. Kalle har brug for pasning og det er ikke foreneligt med at være på arbejdsmarkedet. Kommunen mener nu at Erna skal arbejde og hun sendes derfor ud i at job som handicapmedhjælper for rumæneren Sergiu, der for nyligt er flyttet til byen.

Der kommer også andre fremmede. To københavnere, der skal lægge planer for jubilæet i 2020, det er 100 år siden Sønderjylland igen blev dansk, de kongelige kommer til byen og københavnerne skal hjælpe med planlægning af besøget.

Handlekraftige Erna går ind i arbejdet med planlægningen, men der en masse andet også, hun kommer i nærkontakt med Sergiu, hun ender næsten med at miste Kalle, hun skal søge at holde Grill-Günther tre skridt fra livet og får en kort periode dele af byens indbyggere vendt mod sig, det er stressende da alt skal være klar til dronningen kommer forbi.

I en landsdækkende avis er ”Erna og rumæneren” beskrevet som en bog ikke er sjov og som en bog, der er hastet igennem for at kunne udkomme i 2020, hvor det er 100 år siden Sønderjylland igen blev dansk. Den udlægning er jeg ikke enig i, jeg synes det er en rigtig fin og vedkommende bog, som forfatteren har bedrevet.

Bogen er morsom i sine beskrivelser af de mennesker, der bor i Bramstrup og hovedpersonen Erna er overbevisende beskrevet. Der er også noget rørene over bogen og jeg deler på ingen måde opfattelsen af, at der skulle være tale om en bog, der er hastet igennem.

Fin og læseværdig bog, som godt kan anbefales, især for sine personportrætter og lune humor.

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter