Nobelprisen
0 kommentarer

Mr. Sammlers planet af Saul Bellow

af d. 18. marts 2004
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

299

Udgivet

1970

ISBN

87-00-33761-7

Originaltitel

Mr. Sammler's planet

 
“Mr. Sammlers planet” er fantastisk, men en temmelig tung sag at komme igennem.

Det er historien om jøden Artur Sammler, der på mirakuløs vis overlevede efter at have været levende begravet i en massegrav under anden verdenskrig i Polen. Sammler er sidst i tresserne, han er intellektuel og en skarp men trods alt positiv kritiker overfor sine medmennesker. Han bor i 1960’ernes New York på et værelse hos en yngre enke i familien.

Sammler er vidne til en sort mands gentagne lommetyverier i en bus, hvilket han er draget og utrolig fascineret af. Da han kommer til at se for længe på tyven, bliver han forfulgt og til sidst overmandet. Tyven viser sit lange tykke lem til Sammler. Så er historien i gang.

Bogens hovedbestanddele og det som gør den så fremragende, men samtidig meget tung at læse, er Sammlers lange udredninger og bevidsthedsstrømme i afpudset James Joyce stil. Denne kloge og tilpas konservative intellektuelle anglofile tænker må forholde sig til de unge mennesker omkring sig; først og fremmest sin datter Shula og sin “protektor” Elyas voksne børn. Onkel Elya er indlagt på hospitalet og dødeligt syg. De to børns håndtering af sagen gør Sammler rasende, men det er tilsyneladende ikke muligt at komme til en fælles forståelse og at respektere hinanden trods den alvorlige situation.

Men Sammler når alligevel til en vis forståelse med sig selv og generationskløften. Hans sidste tanker er, at mennesket må gøre det rigtige, hvad der er bestemt, at han skal gøre, det han godt ved, han skal gøre, og som er rigtigt. “Det som står kontrakten”.

Det virker. Meget overbevisende.

NB. Tillykke med nobelprisen 1976.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter