0 kommentarer

Montebello af Lars Kjædegaard

af d. 29. august 2005
Info
 
Sideantal

255

Udgivet

2005

ISBN

87-7994-900-2

 

Poul Helweg er en ganske almindelig mand, og så alligevel ikke. Han er nemlig betingelsesløs ærligt, og da han har penge nok, bruger han sin tid på at give ærlighed til andre. Han driver nemlig stedet Ærligt Nærvær, hvor man kommer, hvis man mangler én at tale med.

Her kommer alle slags mennesker, lige fra Malene Rickenbauer hvis mand er hende utro, til frihedskæmper Børge Schultz Mogensen der hører lyde i sit hoved. Poul lytter til dem alle, og de, der ønsker det, får hans ærlige mening med på vejen. Også selvom det ikke lige er det, de har lyst til at høre.

En dag kommer den lokale avis forbi, og pludselig bliver Ærligt Nærvær berømt. Det bringer Poul i konflikt med socialforvaltningen, som bliver i tvivl om, hvorvidt en privatperson nu også kan lytte og give råd til andre uden at skade dem. Og det bringer ham også i konflikt med kæresten, som føler, at Poul bliver udstillet og ikke forstår hvorfor, han ikke tager sig af det.

Oveni er der også problemer i familien, som Poul må forholde sig til.

Rundt om Poul befinder sig en masse andre personer, som vi introduceres for undervejs. Vi møder indvandreren Bili Saber, hvis søn bliver skudt i begyndelsen af romanen. Teenageren Chenile hvis far banker hende, og ikke mindst Lise Mikkelsen som Poul finder meget fascinerende.

“Montebello” er en charmerende roman. Poul Helweg er en yderst sympatisk mand, og jeg faldt pladask for hans ærlighed. Han rummer alle og har ingen fordomme, og det gør, at han ind i mellem møder verden vidunderligt naiv. F.eks. kommer han i kontakt med den unge indvandrer Samir, som fortæller ham, at indvandrerne er Danmarks nye negere. En iagttagelse han underbygger på en sjov og desværre ganske troværdig måde.

Jeg læste med stor fornøjelse “Montebello”, både som en underholdende fortælling, men også som en lidt samfundskritisk røst, der prøver at få os til at tænke os om, både i forhold til indvandrere, sociale forvaltninger, familierelationer og meget mere.

Så trænger du til at dykke ned i en ærlig bog og blive godt underholdt ved samme lejlighed, ja – så er det bare med at gribe “Montebello”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter