De Gyldne Laurbær
0 kommentarer

Hundehoved af Morten Ramsland

af d. 29. august 2005
Info
 
Sideantal

381

Udgivet

2005

ISBN

87-621-0454-3

 

“Hundehoved” er en slægtsroman, så let og vovet skrevet, at man næsten glemmer, hvor alvorlig historien er. Det lever og snor sig og bobler i familiegryden, hvor det kan gøre så ondt men også være så fint. Romanens billede af familien er sandt og morsomt og stikkende, og man elsker dem alle sammen med deres menneskelige svag- og særheder. Det er åbenbart almenmenneskeligt, at skvadderhovedintensiteten stiger med antallet af familiemedlemmer, der er samlet på et sted. Og dét gør den også i “Hundehoved”.

“Hundehoved” er en grum og kærlig familiesaga, der storglæder sin læser og varmer langt ind i familietrætheden. Vi følger familien fra farfar Askilds barndom i Bergen til hans barnebarn vender hjem til Danmark fra sit selvvalgte eksil i Amsterdam. Farfar Askild vokser og breder sig ud over hele fortællingen og resten af familiemedlemmerne. Askild, som får sig en fin uddannelse, men alligevel ikke er fin nok for den udkårnes far. Askild, som ender i tysk fangelejr og kommer hjem som en anden. Askild, som gifter sig med den borgerlige Bjørk og bliver far Flapøre, der virkelig ikke får tildelt ret meget held og glade dage i sin barndom. Askild, hvis larmende drikkeri styrer familien fra by til by og endelig til Danmark.

Vi har at gøre med en familie, hvor der i hvert slægtled er mindst én kæmpeidiot, én som stikker til søs og én som er forfalden til våde varer. Det er ikke nødvendigvis samme person. Vi hører om overgreb, angst og fejlvurderinger i alle afskygninger fra de andægtige til de halsbrækkende. Endelig kan en familie med saltvand i årene ikke komme uden om sex. Sex som pligt, forbudt, snyd eller glæde, men altid beskrevet så fuglene synger, eller tæerne kramper.

Læs “Hundehoved” fordi det er en alvorlig snak om folk, der drikker, slår, svigter, tager helt forkerte beslutninger, lyver, fødes evnesvage, elsker for lidt og for meget, mobbes, hånes, lokkes, drilles og elskes. Læs den, fordi det er en poetisk snak om kærlighed og læs den endelig, fordi den er så sjov.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter