0 kommentarer

Jeg går i min fars støvler af Julie Top-Nørgaard

af d. 2. april 2016
Info
 
Sideantal

188

Udgivet

2016

ISBN

978-87-638-4158-0

 

Egentlig har Julie aldrig været specielt tæt på sin far. Han og moren blev skilt, da hun var 2 år gammel, og Julie voksede op hos moren. Kontakten med faren var aldrig særlig stabil og hang i lige så høj grad på Julie, ligesom der ofte var afbud og aflysninger på allerede indgåede aftaler. Men der har dog altid været et forhold, omend mest på det intellektuelle plan.

Så rammes faren af først af en uhelbredelig kræftsygdom, og da familien har lært at acceptere dette, får han en blodprop i hjernen, som dels ødelægger hans førlighed, men også fratager ham sproget. En hård genoptræning følger, og faren kommer også hjem i egen lejlighed at bo igen, men han bliver aldrig den samme.

”Jeg går i min fars støvler” er Julie Top-Nørgaards fortælling om den periode. Nøgtern og uden at lægge bånd på sine tanker og følelser fortæller hun i dagbogsform, hvordan hun oplevede disse sidste vanskelige år af sin fars liv. Både om sorgen, vreden, irritationen og den dårlige samvittighed og hvor vanskeligt det kan være at forholde sig til hele situationen under den stedse accelererende følelsesmæssige rutsjetur, farens sygdom affører.

Indlæggene skifter i størrelse fra ganske få linjer til et par sider, ligesom tankerne også handler om forholdet til børnene og manden, og om at skifte job midt i det hele fordi det gamle job bliver for stressende.

Der er ind i mellem meget fine passager, som når hun fortæller om følelsen af at være udsat i kontakten med de offentlige instanser:

”Jeg ved godt, at vi ikke er rigtigt udsatte i vores familie, ikke på den måde. Vi har ressourcer, vi har tid, vi har netværk, vi har lange uddannelser. Vi kan tale vores sag eller gøre det for hinanden. Men enhver, der sidder ved siden af sin mor eller far, datter eller søn, søster eller bror i sygesengen, er udsat. Man er udsat, når ens far taler sort, er lam og ikke forstår selv de simpleste spørgsmål fra lægen. Man er udsat, og man er i andres vold.”

Julie Top-Nørgaard har med ”Jeg går i min fars støvler” skrevet en vedkommende og ærlig beretning om at tackle sorgen og de mange andre følelser der rammer én, samtidig med at hverdagen fortsætter, når man pludselig får sygdom og død tæt ind på livet. En fin og letlæst bog om et svært emne.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter