0 kommentarer

Monsieur Linhs lille pige af Philippe Claudel

af d. 29. marts 2010
Info
 
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

142

Udgivet

2008

ISBN

978-87-91450-27-3

Originaltitel

La petite fille de Monsieur Linh

Udgave

1.udgave

 

En perle af en fortælling – en smuk og medrivende historie om en traumatiseret bådflygtnings oplevelser i sit nye land.
Historien sniger sig stille og roligt ind under huden på en og sproget er flydende, naivt og rørende.

Monsieur Linhs søn og svigerdatter er blevet slået ihjel i en massakre, og han flygter med sit få uger gamle barnebarn til et nyt land. Det er ikke let for en gammel mand at blive plantet om til et land, hvor han hverken kender kulturen eller sproget. Vi fornemmer hurtigt, at den eneste grund til at han ikke går til grunde er at han må tage sig af barnet.

Som en stille bæk, der flyder henover stenene følger vi Monsieurs Linhs møde med det nye land og vi fornemmer hans ensomhed og sorg – alene i en ny verden uden duft – og med et sprog, der har en helt anden melodi, end hans modersmål. Monsieur Linh synger en vise fra sin barndom for barnet for at sikre, at hun kan bære melodien videre, når han er væk.

Side 26: “Han nynner visen. Han ved, hun hører den, også når hun sover. Det er en meget gammel vise. Monsieur Linh har hørt den af sin bedstemors mund, og hun kendte den selv fra sig egen bedstemor…”
Side 27: ”Ordene berører Monsieur Linhs læber, hans gamle, tynde og sprukne læber. Og ordene er som balsam som blødgør både hans læber og hans sjæl. Visens ord leger med tiden, stedet og alderen. Takket været dem er det let at komme tilbage til det sted, hvor man er født, hvor man har levet, til bambushuset med tremmegulvet, der er helt gennemsyret af lugten fra de bål, hvor man laver mad, mens regnen lader sin klare og flydende dragt dryppe på bladtaget.”

De andre bådflygtninge ser skævt til Monsieur Linh og han går hver dag en tur i sin nye by og sidder en stund på den samme bænk for at hvile sig, alt mens de forbipasserende åbenlyst glor på ham og barnet.

En dag sætter Monsieur Bark sig på bænken og begynder at tale til Monsieur Linh. Selvom de to mænd ikke forstår hinandens sprog, fornemmer vi at de hver især har godt af selskabet og en et sjældent venskab opstår.

Men en dag bliver Monsieur Linh og hans barnebarn flyttet fra asylcenteret og han mister kontakten med den nye ven. Hvordan finder han vennen igen, og hvorfor er han endt på et plejehjem?

En rørende og hjerteknusende fortælling om venskab, om ensomhed og om fællesskab og mening med livet.

En perle af en historie, som jeg vil gemme på samme hjertehylde, hvor “Den lille Prins” står.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter