0 kommentarer

Den der dræber dragen af Leif GW Persson

af d. 29. marts 2010
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

388

Udgivet

2009

ISBN

978-87-7053-258-7

Originaltitel

Den som döder draken

 

Persson har efterhånden skrevet en række samfundskritiske krimier, som foregår i Stokholm, bydelen Solna. Tidligere var hovedpersonen den sympatiske chef for sikkerhedspolitiet, Lars Martin Johansson; men nu har en tidligere biperson overtaget den rolle.
Det i sig selv er jo ret usædvanligt; men det mest specielle ved dette rolleskifte er, at den ny hovedfigur, Evert Bäckström, uden sammenligning er den mest usympatiske hovedperson, jeg nogensinde er stødt på! Han er racist, sexist, primitiv, løgnagtig, fordrukken, fed, doven, afstumpet, grisk, voldelig, korrupt, tyv – og meget mere! Faktisk er det meget vanskeligt at se, hvad der adskiller ham fra de skurke, som han er sat til at fange. Det eneste positive, jeg kan komme på ang. kommisær Bäckström, er at han skaber resultater.

Bäckström får til opgave at opklare mordet på en ‘drukkenbolt’, som senere viser sig at være mangemillionær. Hvad man først troede var en meget enkel drabssag, viser sig at have forgreninger og flere mord følger.. Bäckström får rig lejlighed til at hore, skyde og stjæle sig vej til magt, rigdom og berømmelse..

Jeg synes det er noget problematisk med en hovedperson, som jeg slet ikke kan identificere mig med (lykkeligvis), men fryder mig samtidig over, at Leif Persson tager sig den frihed, at udlevere denne usympatiske karakter, eftersom han jo desværre ikke er så usædvanlig i virkelighedens verden. Utallige dumme svin finder vej ind i politiet, fordi de her ser en mulighed for at bruge og ikke mindst misbruge deres magtbeføjelser! Og ligeså mange starter sikkert som unge idealister og korrumperes så hen ad vejen…

Persson beskriver nærmest et værdisammenbrud – en verden, hvor værdier, normer og moral er i opløsning. Hans personlige holdninger er man dog aldrig i tvivl om, ironien og sarkasmen skinner klart igennem. En ætsende satire, man morer sig jo faktisk over den grovkornede humor, der i særdeleshed kommer til udtryk gennem Bäckströms tanker, indtil det går op for én, hvilke forkvaklede værdier, den udtrykker… Men det er vel også formålet med satiren, at åbne vore øjne ved hjælp af humoren!

Uanset hvad, er det en af de bedste krimiserier, der er lavet! Men begynd med den første, “Samfundets støtter”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter