0 kommentarer

Mørkt motiv af Louise Penny

af d. 12. april 2020
Info
 
Sideantal

329

Udgivet

2020

ISBN

978-87-400-6144-4

Originaltitel

Still life
oversætter: Helena Brennum

Udgave

1.

 

Canadiske Louise Penny skrev ’Mørkt motiv’ (Still life) allerede i 2005, men den er først nu oversat til dansk. Det er første bind i en serie med kriminalkommissær Armand Gamache som hovedperson.

Han kaldes til den lille by, Three Pines, da en ældre kvinde, Miss Jane Neal, findes død i skoven en tidlig søndag morgen. Hun er blevet ramt af en pil – og i første omgang kan man få den tanke, at det er et uheld under en jagt. Men der er noget, der ikke stemmer.

Three Pine er ellers en utroligt fredelig by. Ingen indbrud, ingen overfald. ’Når folk overhovedet låste deres døre, var det kun for at forhindre naboerne i at komme forbi med flere squash i høstsæsonen’

Alle kender alle, og trods mange små særheder blandt byens indbyggere, er der en høj grad af tolerance og accept af hinanden i byen.

Jane er kendt og elsket i den lille by. Hun er – ligesom mange af byens beboere – lidt sær. Hun har i mange år malet, men aldrig ladet nogen se sine billeder. Men kort før sin død indleverer hun et maleri til en udstilling – et meget naivt malet billede med titlen ’Markedsdag’.

En anden særhed ved Jane er, at hun aldrig har ladet noget menneske komme ind i sin stue, aldrig længere end til køkken og bryggers. Hvad er det hun skjuler? Hendes venner har vænnet sig til, at sådan er det bare – og har accepteret det.

Janes bedste venner er Clara, som næsten er som en datter for Jane, og hendes mand, Peter. De er begge kunstnere, Peter anerkendt, mens Clara har sværere ved at sælge sine værker. Jane har ingen børn, men en niece, der fremstilles som meget overfladisk, usympatisk og følelseskold.

Det er en bog med et stort persongalleri, og det var i starten svært for mig at holde rede på personerne. Men langsomt, meget langsomt, nærmer man sig de enkelte personer, lærer dem at kende, og bliver suget ind i livet i den lille by. Spændt på, hvorfor Jane skulle dø – og hvem der dræbte hende.

Det er en meget ublodig krimi – på bagsiden kaldes den en ‘hyggelig krimiserie’ – hvor der er lagt vægt på at skildre byens personer, mens Gamache, som er en god iagttager og menneskekender, drager sine konklusioner. Den foregår i en lille landsby i Canada – men det kunne lige så godt være Sydengland. Jeg fik associationer til TV-krimiserien Barnaby, som godt kan være mere blodig, men stadig er en hyggelig serie. Jeg skulle et godt stykke ind i bogen, før jeg blev fanget af handlingen og stemningen, men det blev jeg – så jeg vil straks gå i gang med bind 2, som ligeledes netop er oversat til dansk.

Anmeldereksemplar

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter