0 kommentarer

Skarpt bevogtede tog Af Bohumil Hrabal

af d. 19. februar 2011
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

121

Udgivet

1991

ISBN

87-583-0612-9

Originaltitel

Ostře sledované vlaky, på dansk ved Per og Daniela Jacobsen

 

Denne lille, smukke historie fra 1965 dannede forlæg for tjekkoslovakken Jiri Menzels sort/hvide film af samme navn, et klokkerent kunstværk som emmer af poesi og erotik og en af mine absolutte favoritfilm!

Den unge mand Milos Hrma har fået ansættelse som trafikassistentelev ved en lille togstation i det besatte Tjekkoslovakiet. Tidligere har stedet uden tvivl været lidt af en udørk, men her i de sidste måneder af Anden Verdenskrig er fronten rykket nær og både telegrafen og jernbaneskinnerne gløder af aktivitet med konstante transporter af våben, tropper og forsyninger. Det synes dog ikke at påvirke personalet synderligt. Stationsforstanderen går mest op i at passe sine duer, som får lov til at sidde på hans skuldre og klatte uniformen til. Assistent Hubicka får sig en lur med fødderne oppe på bordet og Milos tænker på hvordan han nogensinde skal komme af med sin uskyld.

Hans jomfruelighed plager ham så meget, at han et par måneder tidligere har forsøgt selvmord efter et mislykket stævnemøde med den søde Masa (udtales Masja). Hubicka er alt andet end uskyldig. Faktisk har han en tjenestemandssag hængende over hovedet pga. sine erotiske udskejelser. En meget alvorlig sag, ikke mindst fordi han har benyttet samtlige af kontorets stempler til at stemple en ung telegrafistinde på begge baller! Herunder flere stempler tilhørende Die Deutsche Wehrmacht og sågar Das Deutsche Reich!

Den samme Hubicka viser sig dog at være mere end bare kvindeforfører. Han har tænkt sig at sprænge et skarpt bevogtet tog i luften. Da Milos hører om planen falder det ham helt naturligt at påtage sig opgaven med at anbringe den tidsindstillede bombe på det gennemgående tog. Milos er nemlig yngste skud på stammen i en familie med tradition for at byde fjenden trods. Som hans farfar, der var hypnotisør og stillede sig op foran de første kampvogne og forsøgte ved tankens kraft at få dem til at vende om. Han blev kørt flad som en pandekage!

“Skarpt bevogtede tog” er en ualmindeligt poetisk og stemningsfuld historie med fin, fin humor og dejligt livsbekræftende.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter