0 kommentarer

Miss Suzanna af Maria Helleberg

af d. 5. juni 2007
Info
 
Sideantal

173

Udgivet

2006

ISBN

87-638-0325-9, 978-87-638-0325-0

 

”Miss Suzanna” er en fortælling om en slavepiges opvækst samt en beskrivelse af slavernes forhold på de dansk-vestindiske øer. Hovedpersonen Suzanna er en ganske ung pige i starten af bogen, hun har store ambitioner for livet og er meget videbegærlig. Hun har en drøm om at blive selvstændig og få sin egen forretning, men mest af alt ønsker hun at være uafhængig af andre.

Suzanna bor sammen med sin mor og sin lillesøster Lucia. De ejes af Eigtved, en enlig mand som købte dem af en baron, der ikke længere havde råd til at have dem. Dengang de boede hos baronen, havde de det godt, men hos Eigtved er de underlagt hans svingende humør. Ofte lader han sine frustrationer gå ud over Suzannas mor og hans indstilling til slaverne er, at hvis de ikke vil lystre må de føle.

Takket være sin mors ihærdighed og stædighed får Suzanna chance for at føre sin drøm om at blive selvstændig ud i livet. Hendes mors råd til hende inden Suzanna forlader dem, er at hun ikke skal gøre som hende og indlade sig med en slaveejer. Det løfte giver Suzanna både sin mor og sig selv, men hun får vanskeligt ved at holde det, da hun forelsker sig i en hvid slaveejer.

Jeg synes godt om Maria Hellebergs måde at fortælle på. Hun formår virkelig at skitsere de forhold som slaverne lever under, på en måde der når ind under huden på læseren. Man bliver både vred og forarget over de ydmygelser, som slaverne må finde sig i.

Bag på bogen kan man læse, at ”Miss Suzanna” er baseret på virkelige hændelser og personer. Det, at det ikke bare er realistisk historie, men at bogen bygger på virkelige begivenheder og personer, synes jeg giver historien ekstra gennemslagskraft. Man kan desuden på bogens bagside læse, at Suzannas datter, Anna Heegaard, levede sammen med Peter von Scholten.

Kan læses fra 13 år.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter