0 kommentarer

Mig før dig af Jojo Moyes

af d. 19. november 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

440

Udgivet

2012

ISBN

978-87-638-2539-9

Originaltitel

Me Before You

 

Louise Clark (kaldet Lou) har i en årrække arbejdet på cafeen The Buttered Bun, som ligger i hendes hjemby, en lille støvet engelsk landsby med kun et par tusinde indbyggere. Lou har ikke de store forventninger til livet og har ingen konkrete fremtidsdrømme. Hun lever et stille ensformigt liv og har altid blot gjort, hvad der forventes af hende uden at stille spørgsmålstegn ved det.
Men da cafeen en dag uventet lukker, tvinges hun til at tage sit liv op til revurdering. Hun er midt i tyverne, har ingen uddannelse, har aldrig forladt sin fødeby, bor stadig hjemme, og har en kæreste som hun ikke elsker så højt, som hun måske burde gøre.

Lous jagt efter et nyt arbejde fører hende til en jobsamtale som handicaphjælper for den unge Will Traynor, der efter en trafikulykke 2,5 år tidligere har været lam fra brystet og ned efter. Will er mildt sagt en sur, deprimeret og bitter mand, som er sur på livet og ikke mindst hans hårde skæbne. Han har svært ved at forlige sig med livet i kørestolen, da han tidligere har været en succesrig forretningsmand med en meget aktiv fritid bl.a. som faldskærmsudspringer og skiløber.

I starten har Will og Lou et meget anstrengt forhold til hinanden og den seks måneders lange ansættelseskontrakt som Lou har underskrevet, virker ulidelig at komme igennem. Men lige så langsomt fatter de sympati for hinanden. De indser begge, at den anden rummer andet og mere bag facaden end, hvad man lige umiddelbart opdager ved første øjenkast.

Og deres møde forandrer begge deres liv for altid.

Måske leder denne korte beskrivelse af bogens handling, tankerne hen på en klassisk kærlighedshistorie, men det er så langt fra tilfældet! Tværtimod, er romanen langt mere dyb end som så. Dette er historien om: Kærligheden til livet, længslen efter den tilværelse som var en gang, usikkerheden omkring om mr. Right nu rent faktisk er mr. Right og endelig et spirende had/kærlighedsforhold mellem to modsætninger.

’Mig før dig’ er en meget følelsesladet bog som giver en masse stof til eftertanke. Hvad er det egentlig som definerer, hvem vi er som mennesker? Er det vores fortid, nutid eller fremtid eller er det den familie som vi er vokset op i og er en del af?
Længe efter at du har lukket bogen for sidste gang, kværner tankerne rundt i dit hoved. Du føler dig på ingen måde færdig med bogen. Du higer efter at vide, hvad der efterfølgende sker med hovedpersonerne, og du føler at deres skæbne er dybt uretfærdig, og sidder med en fornemmelse af, at det hele kunne være endt anderledes, hvis bare..

’Mig før dig’ er en af de bedste, mest tankevækkende og følelsesladede bøger, jeg nogensinde har læst. Det eneste negative der er at sige om romanen er faktisk, at den “kun” er på 440 sider.

Snyd ikke dig selv for denne læseoplevelse. Jeg glæder mig allerede til igen at tage bogen ned fra min bogreol for at genlæse historien om Lou, Will og alle de andre.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter