0 kommentarer

Jalousimanden og andre fortællinger af Jo Nesbø

af d. 10. juni 2021
Info
 
Sideantal

268

Udgivet

2021

ISBN

978 87 7007 473 5

Originaltitel

Sjalusimannen og andre fortellinger - oversat af Allan Hilton Andersen

Udgave

1. udgave

 

7 pletskud fra norsk krimiikon

Jo Nesbø forkæler sin fanskare med en stribe uhyggeligt velskrevne fortællinger

Der er international klasse over det norske forfatterikon Jo Nesbøs nye værk ”Jalousimanden og andre fortællinger”.

Vi lægger ud på business class i flere kilometers højde mellem New York og London. En smuk, ung kvinde betror sin medpassager på sædet ved siden af, at hun efter eget ønske vil blive myrdet inden for tre uger. Hendes mand er løbet med hendes bedste veninde, og nu har hun fundet et firma, der diskret vil begå selvmord for hende inden for de næste tre uger.

Den empatiske medpassager foreslår et møde på et hotel i London, før det hele slutter. Læseren sporer en lysning, men ved inderst inde, at Nesbø er en blodtørstig satan. Kan det alligevel ende godt?

Syv forskellige fortællinger, syv meget forskellige hovedpersoner fra flere kontinenter. Jo Nesbø inviterer os med på en lettere makaber rejse rundt til mere eller mindre eksotiske rejsemål. Efter halvandet års epidemisk dødvande uden luft under vingerne er denne udflugt uhyre velkommen.

Nerveflænsende sult

På flapteksten af den smukke, gule bog med den uhyggelige, sorte rose præget på forsiden oplyses det, at Jo Nesbø har solgt 50 millioner bøger på 50 sprog. Man mærker, at forfatteren skriver med en ny frigjorthed, med charmerende selvtillid og elan – men også uden ungdommens sult efter at flænse sit publikums nerver.

De syv fortællinger er velskabte og medrivende og passer perfekt til hedengangne Lademanns slogan for sine krimiudgivelser: ”Hyg Dem med uhyggen!” Man nyder læsningen, uden at ens velmanicurerede negle er i fare for at blive bidt af.

“Havde hans pen, hans kløer og tænder som et resultat af det cirkus, han underkastede sig, allerede mistet den skarphed, der skulle til for at skabe ægte kunst…?”

Sådan lyder det i historien ”Odd” om en international, norsk forfatterstjerne. Hvad tænker du selv, Jo?

Ouzo og giftige gimmicks

Glæd dig til bogens hovedfortælling ”Jalousimanden” om en melankolsk, græsk politimands forsøg på at opklare en speget forsvindingsaffære blandt dristige klatrere på den stormomsuste ø Kalymnos. I en tåge af ouzo og indebrændte følelser må Nikos Balli grave dybt i sin egen dystre fortid for at trænge til bunds i det nutidige mysterium. Til sidst hænger han selv kun på med det sorte af neglene.

Den befippede anmelder modtog fra forlaget en lakridskaramel vedhæftet beskeden: NÅR DU HAR LÆST BOGEN, GIVER DET MENING. Det er bestemt en skæg gimmick, men den havde været markant sjovere, hvis karamellen havde haft bananfyld. Læs den giftige novelle ”Tilståelsen”, så vil du forstå.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter