0 kommentarer

Mellem venner af Amos Oz

af d. 18. maj 2016
Info
 
Sideantal

195

Udgivet

2014

ISBN

978-87-02-13808-5

Originaltitel

Bein Haverim

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Den israelske forfatter Amos Oz slog for alvor igennem i Danmark med romanen ”En fortælling om kærlighed og mørke”, men forfatteren har også skrevet flere glimrende novellesamlinger, der er værd at bruge sine kræfter på.

”Mellem venner” er en novellesamling, der indeholder 8 noveller, der alle foregår i den israelske kibbutz Yekhat i 1950´erne, altså kort efter både staten Israels dannelse og afslutningen af 2. verdenskrig.

Læseren følger en række af beboerne i kibbutzen, der skal fungere som en slags idealsamfund, hvor alle hjælper hinanden og hvor ingen i princippet burde føle sig ensom eller alene. Idealet er, at man bør befinde sig ”Mellem venner”, men som de fleste ved er der sjældent overensstemmelse mellem de idealer man har og hvordan virkeligheden former sig.

I novellen ”Den norske konge” møder vi den 55-årige Zvi Provizor, der er gartner i kibbutzen. Han bor alene, har ingen børn og bruger megen tid på at holde sig opdateret om hvad der sker af dårligdomme i verden; flystyrt der udrydder hele familier, bygninger, der styrter sammen over beboerne, oversvømmelser brande. Zvi Provizor har tendens til at underholde kibbutzens øvrige beboere med disse gruopvækkende historier, men han har også problemer med nærhed og kan ikke holde ud at blive berørt af andre mennesker. Da Zvi Provizor gennem en kort periode mødes med den yngre kvinde Luna Blank går han derfor i baglås da hun en dag tager hans hånd, og han lægger herefter forholdet til hende på køl selvom han i virkeligheden virker ensom og måske burde øve sig i, at indgå i væsentlige relationer med andre.

I titelnovellen ”Mellem venner” møder vi den midaldrende elektriker Nahum Asherov, der bor alene efter hans kone er død og hans ældste barn, sønnen Yishai, er blevet dræbt i et gengældelsesangreb. Tilbage har han blot datteren Edna på 17, der deler et værelse i kibbutzen med to andre jævnaldrende piger. Eftersom kibbutzen er lille løber sladderen, og det varer derfor ikke længe inden et chokerende rygte når Nahum Asherovs ører: hans datter har indledt et forholdt til kibbutzens skolelærer, der er gammel nok til at kunne være far til pigebarnet. Hans faderhjerte bløder og han er i vildrede; skal han skælde datteren ud, give skolelæreren et ordentligt fur eller blot ignorere deres forhold i håbet om, at forholdet går i stykker af sig selv?

”Mellem venner” er en meget overbevisende novellesamling, der handler om relationer mellem mennesker og om hvor vanskeligt det til tider kan være at bibeholde en relation til andre. Novellerne handler også om ensomhed, om ondskabsfuld adfærd og om hvordan man snyder sig selv hvis man tror at et idealsamfund kan opbygges uden at nogle mennesker tabes på gulvet.

Amos Oz har skrevet en rørende og læseværdig novellesamling, hvor både handling og personbeskrivelser står lysende klart og overbevisende og hvor billeder af den israelske kibbutz Yekhat manes frem for læserens indre øje.

Fem stjerner for ”Mellem venner” og en varm anbefaling herfra.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter