0 kommentarer

Land i datid af Jesper Bugge Kold

af d. 18. maj 2016
Info
 
Sideantal

337

Udgivet

2016

ISBN

9788740604344

 

Peter Körber er en pligtopfyldende og meget retskaffen mand, der holder af symmetri og orden. Han er vellidt af familien og af naboerne i Kopenhagenerstrasse, selv om de ikke rigtig kender ham.
Danske Andreas kender heller ikke Peter, har aldrig mødt ham, selv om han er Andreas´ biologiske far. I 2006 bliver Andreas kaldt til Berlin for at begrave Peter, der som 54-årig bliver fundet myrdet.
Selvom Andreas har haft en god barndom, med en rar og omsorgsfuld papfar, har der altid været et ubeskrevet område i ham. Tomheden har tilbagevendende fyldt ham med forestillinger og drømme om den fjerne biologiske far. Nu er et rigtigt møde mellem far og søn forpasset, men i Peters orange og brune lejlighed – hvor tiden virker til at have stået stille – begynder Andreas at stykke billedet af sin far sammen. Hans tyske kusine Bea hjælper ham med at grave i fortiden.
”Land i datid” fascinerer mig især ved beskrivelserne af Berlin. Byen er levende beskrevet, til tider personificeret. Både den ikke så fjerne fortid som østtysk bydel i DDR – og i nutiden, som moderne metropol, nu samlet, og med tydelige reminiscenser fra både øst og vest:
”Flere steder er Berlin en slidt kælling med få pløkker i munden. Andre steder en pralende playboy, en midaldrende mand med læderkvaster på skoene, en dyr håndtaske på høje hæle eller en firkantet bodybuilder. Hun er punker, hun er yuppie, hun er hippie, cool og det stik modsatte på samme tid. Hun er ren og velduftende, men sidegaderne trænger til et bad, en hårvask og et sæt rent tøj. Det er her, han går. På byens bagside.” (s. 173)
”Land i datid” bevæger sig i en rolig rytme. Kapitlerne veksler mellem farens ungdoms- og voksenår i DDR og så Andreas´ ophold i Berlin efterår 2006. Efterhånden haler fortid ind på nutid. Omkring Murens fald i 1989 oplever man Peter personificere et system og en tankegang, som ikke kan overleve – og et land, som snart ikke findes mere.
På trods af at den kolde krig og stasi er beskrevet i et utal af film og bøger, så genfinder jeg i denne roman fornyet indignation og undren over, hvordan mennesker kan opfinde sådan et fintmasket system med overvågning og undertrykkelse.
En roman, som jeg gerne vil læse igen!

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter