0 kommentarer

Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik af Robin Sloan

af d. 6. december 2014
Info
 
Sideantal

295

Udgivet

2014

ISBN

978-87-996512-3-8

Originaltitel

Mr. Penumbra's 24-Hour Bookstore

 

Forlaget Iris har allerede givet mig gode læseoplevelser med “Eksperten” og “Høstens engle”, så mine forventninger var store til “Hr. Penumbra”. Bogen har vundet fine priser og fået fine anmeldelser, forlaget har næse for at finde gode bøger, der både er anderledes og nytænkende.

Clay Jannon er en ung fyr, der efter finanskrisen leder efter nyt job, og finder det i en lille boghandel, hvor han bliver nattevagt. Han finder dog hurtigt ud af, at de mærkelige bøger bagerst i butikken, som han ikke må kigge i, bliver lånt ud til mystiske lånere, og han skal føre en logbog, hvor han bl.a. skal notere, hvordan lånerne så ud, hvilket tøj og humør de var i. Han er selv en lille cybernørd og får hurtigt kontakt til googlefolk, og begynder at grave lidt i, hvad de mystiske bøger går ud på. Det fører til underlige koder, en mystisk kult og en masse excentriske personer.

Bogen er skrevet af Robin Sloan, der har arbejdet hos Twitter, og hans mange netudtryk kunne godt forvirre undertegnede, der ellers selv er online det meste af døgnets vågne timer. På et tidspunkt grublede jeg lidt over, om det var en fremtidsroman, så ‘skævt’ ramte den mig, men jeg hælder nu mere til, at det er et underholdende eksempel på, hvordan det moderne internet og dets følger, møder gammeldags bøger og folk der holder på, at en bog er et fænomen bestående af papir og ikke en kindle reader.

Bogen er mange steder temmelig sjov, men selve plottet fløj lidt hen over hovedet på mig. Jeg synes det var lidt for mærkeligt og absurd. De fleste personer blev så overfladisk beskrevet, at jeg havde svært ved at genkende dem senere i bogen, og så mister jeg let interessen. Jeg kan dog godt lide konfrontationen mellem gammel og ung, internet og bøger i bogform og når noget skal løses, ja så vinder almindeligt detektivarbejde, og hele internettes ressourcer kan ikke engang konkurrere med det.

Iris har igen fundet en anderledes bog, og jeg er lidt i krise over, at den ikke rigtig fangede mig. Sloan har skrevet en kort historie om Hr. Penumbra, en slags forhistorie, “Ajax Penumbra 1969”, så måske er vi ikke helt færdige med at høre om Penumbras univers?

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter