0 kommentarer

Martsvioler af P. B. Kerr

af d. 5. august 2011
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

281

Udgivet

2007

ISBN

87-7394-445-9

Originaltitel

March violets

 

Den skotske forfatter, Philip Kerr, er et misundelsesværdigt multitalent, som behersker adskillige litterære genrer til fuldkommenhed. Nye læsere bør ufortøvet kaste sig over forfatterskabet fra en ende af.

Mest kendt er nok Kerrs stemningsmættede og åndeløst spændende Berlin Noir-trilogi. “Martsvioler” er den første, selvstændige bog i serien; de to næste hedder “Den blege forbryder” og “Et tysk requiem”. Efterfølgende har Kerr udgivet yderligere to bind, der foregår efter krigen.

“Martsvioler” udspiller sig i 1936. Den barske privatdetektiv Bernhard Gunther kastes ud i noget, der ligner en absolut forglemmelig sag om et smykketyveri. Men sagen udarter naturligvis, og snart er vor håndfaste helt viklet ind i en mordgåde, der viser sig at lede helt til tops i det nazistiske regime. Himmler, Göring og Heydrich er et par af de mere celebre bipersoner i den dystre historie.

Jeg inhalerede hele trilogien i ét langt sug i løbet af en lille uge – og led af de frygteligste abstinenser, da bogstaverne slap op.

Handlingen er medrivende, men bogen og serien kan læses alene for atmosfærens skyld. Med sin minutiøse research og flydende skrivestil formår Kerr at omplante læseren direkte til 30’ernes Berlin. En langt fra behagelig by, men et fandens fristende fristed for livsnydere med smag for sprut, vold og vulgære damer.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter