0 kommentarer

Bukkens fest af Mario Vargas Llosa

af d. 21. juni 2006
Info
 
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

405

Udgivet

2005

ISBN

87-7955-322-2

Originaltitel

La fiesta del chivo

Udgave

1.udgave

 

Stedet er Den Dominikanske Republik i Sydamerika. Tiden er 1961 – det år, hvor landets famøse diktator Trujillo (også kaldet “Velgøreren”) myrdes efter at have holdt landet i et jerngreb gennem tre årtier. Det har været tre årtier præget af tilfældig vold, frygt, overgreb og manglende frihed for befolkningen.

Romanen foregår i tiden op til Trujillos død, og bogen er skrevet i tre spor, så man følger de samme begivenheder set fra tre forskellige synsvinkler.

Først og fremmest følger vi Trujillo i præsidentpaladset, vi følger hans tanker om hvordan landet skal styres, hvordan han beslutter hvilken straf en oprører skal have samt hans udnyttelse af medarbejderne og deres familier.

Derudover følger vi den lille gruppe oprørere, der myrder Trujillo. Vi følger deres overvejelser om, hvordan Velgøreren skal myrdes, og vi får et indblik i de grunde oprørerne har haft til at ønske Trujillo død. Vi følger også oprørernes bestræbelser på at gemme sig efter at have udført mordet på den forhadte diktator.

Sidst men ikke mindst følger vi Urania, der er datter af en af Trujillos højtstående medarbejdere. Hun flygtede til USA som 14-årig, hvor hun har boet siden. Hun har ikke sat fod i hjemlandet i 35 år, men vender nu tilbage for at gøre et regnskab med fortiden op. Hvad regnskabet er, må I selv læse bogen for at finde ud af.

Det lyder jo spændende, og ideen bag bogen er fin. Desværre skuffer bogen fordi den er tung – uhyggelig tung – at komme igennem. Den er langtrukken og kører i ring, og det bliver lynhurtigt meget søvndyssende. Der er ingen overraskelser i bogen, og jeg synes sproget har det med at være ensformigt. Personernes tankegang og bevæggrunde er dog glimrende beskrevet, så derfor får bogen to stjerner – ikke mere fordi jeg trods alt var ved at falde i søvn under læsningen.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter