0 kommentarer

Noget om Grace af Anthony Doerr

af d. 14. marts 2016
Info
 
Sideantal

446

Udgivet

2016

ISBN

978-87-400-2692-4

Originaltitel

About Grace

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Allerede som barn viser David Winkler sig at have særlige evner. Han har en drøm, hvori en mand bliver ramt af en bus og bliver dræbt. En dag sker det: David har oplevet det hele i sin drøm, og ved præcist, hvad der vil ske i det øjeblik, han ser manden og bussen.

David vokser op i Anchorage, Alaska. Han tager en uddannelse som hydrolog, med hovedinteresse for snekrystaller; han er fascineret af de mange individuelle former krystallerne antager.

Da han møder Sandy, som bliver hans store kærlighed, har han også drømt om dette møde, og han ved i detaljer hvad der vil ske, den dag han møder hende i supermarkedet. Sandy er gift med Herman, men trods det indleder de et forhold – og Sandy bliver gravid. Han får hende overtalt til at forlade manden, og de flygter til Ohio, langt væk fra Herman – og de bliver forældre til Grace.

Igen får David en tilbagevendende drøm, et mareridt: Grace vil drukne – han prøver forgæves at redde hende, men hun dør i en oversvømmelse. Da det begynder at regne, og vandet stiger, trygler han Sandy om at komme væk – men hun vil ikke høre på ham, tror nærmest han er ved at blive skør. David får den tanke, at hvis han ikke er der, kan drømmen ikke gå i opfyldelse – så han flygter, og håber dermed at redde Graces liv.

Spørgsmålet er, om man kan ændre på en forudbestemt skæbne?
”Var der en derude, der mærkede sjæle, som havde mærket hans datters sjæl, og som ville sørge for, at den blev hentet, lige meget hvem der skulle hente den?”

Tilfældigt havner han på en lille ø i Caribien, hvor en familie tager sig af ham, giver ham husly og skaffer ham arbejde – i 25 år bliver han på øen og arbejder som en slags altmuligmand på et hotel, mens han tænker på om Grace mon lever?
”Årene gled forbi, ligesom skyer gør det, flygtige og fulde af vanddamp, fortættede, svævede de forbi og opløstes som spøgelser.”

Familiens datter, Naaliyah, får et særligt forhold til David – og han til hende. Da han igen drømmer en drøm, der denne gang omhandler Naaliyah, beslutter han at forsøge at gribe ind, og ændre på handlingen i drømmen – men er det overhovedet muligt?

Det er en bog, man næsten håber, aldrig vil slutte. Og dog er man som læser samtidig så spændt på at finde ud af, om Grace mon lever, så man nærmest flyver gennem siderne – men dog husker at nyde historien undervejs. I alle årene følger vi Davids liv, mens han knokler med hårdt fysisk arbejde på øen, sparer sammen til en flybillet hjem – og tænker på Grace og Sandy. Naturen spiller en stor rolle – for David men også for Naaliyah, der har en dyb interesse for insekter.

Bogen er fantastisk velskrevet, både personer, stemninger og naturen er så fint skildret, at det næsten er som at være der selv. Bogen er endnu bedre end ”Alt det lys vi ikke ser”. Den er meget anderledes, faktisk sad jeg undervejs og tænkte, at den på mange måder mindede mig om ”Stoner” af John Williams. Det er en bog, jeg kun kan anbefale, den er simpelthen så smukt skrevet, handlingen fanger en lige fra starten, og den er virkelig svær at slippe.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter