0 kommentarer

Mærket for livet af Emelie Schepp

af d. 14. maj 2014
Info
 
Sideantal

275

Udgivet

2014

ISBN

978-87-400-1552-2

Originaltitel

Märkat för livet

 

Emelie Schepp har på eget initiativ og for egen regning udgivet denne bog, da hun i første omgang ikke kunne finde et forlag, der ville binde an med bogen.

Bogen er naivistisk i sin tilgang til krimigenren, havde den været udgivet på et forlag, ville den have været gennem en nødvendig korrekturgang, der havde luset det usandsynlige og det uvæsentlige fra og skåret historien mere skarpt og professionelt.

Plottet er spændende, godt tænkt, ret grimt og uhyggeligt. En organisation stjæler flygtningebørn og mærker dem med et navn groft tatoveret ind i deres nakke med et formål, som jeg ikke vil røbe her.

Jeg kan godt lide bogens titel “Mærket for livet”, da den har en dobbelt-betydning, nemlig selve mærkningen af børnene, men også det faktum, at det, de kommer ud for, vil mærke dem for livet.

Bogen foregår over en periode på 14 dage med datoer som overskrifter. Jeg undrer mig over, hvad forfatteren har tænkt, da hun valgte denne form i stedet for overskrifter, der beskriver hvad der sker i kapitlet eller er en appetitvækker på hvad vi har i vente?

Bogen starter med, at en ansat i Migrationsværket (integrationsminsteriet?) i Norrköping findes dræbt i sit hjem. Få dage efter findes en ung dreng med en mærkelig tatovering i nakken skudt ikke langt derfra. Ret hurtigt finder politiet ud af, at drengen sandsynligvis er gerningsmanden – men hvem har så skudt drengen?

Under opklaringen kommer forsvarsadvokaten Jana Berzelius ind i billedet, og da hun i lighuset ser den unge drengs tatovering, svimler alt – for hun har selv en lignende tatovering i nakken – en tatovering hendes forældre aldrig har villet tale om.

Bogen veksler elegant mellem nutid (de to mord) og fortid (en flygtningefamilie, der er på vej til friheden i Sverige) – stille og roligt smeltes tre historier sammen – mordene, Janas tatovering og flygtningebørnenes skæbne.

Desværre har forfatteren pakket den spændende historie ind i alt for mange og lange beskrivelser af dette og hint:

Side 57:
”Henrik forsøgte at åbne yderdøren så stille, han kunne. Han åbnede den hurtigt og gik ind i entreen. Han hængte sin jakke fra sig og gik med det samme ud på toilettet”

Side 102:
”Henrik blinkede for at signalere overhaling og skiftede bane. Farten lå på 110. Nøjagtig. Mia havde opfordret ham til at træde hårdere på speederen, men det var imod Henriks principper.”

Sikkert ganske nyttige beskrivelser, hvis bogen var et filmmanuskript, men det er den ikke – til en spændingsroman er det aaaalt for detaljeret, uvedkommende og slet ikke nødvendigt – det er plottet der skal være i centrum.

Jeg giver bogen 3 stjerner, fordi spændingen trods alt vandt over det middelmådige sprog og det unødvendige fyldstof.

Bogen er læst som e-bog og det var ikke nogen udsøgt fornøjelse på grund af de mange ombrydningsfejl.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter