0 kommentarer

Mænd der hader kvinder af Stieg Larsson

af d. 3. april 2018
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

556

Udgivet

2005

ISBN

87-7394-996-5, 978-87-7394-996-2

Originaltitel

Män som hatar kvinnor, oversat af Ellen Boen

 

Med stor kreativt vid fik Larsson i sin debut blandet klassisk hvem-gjorde-det-krimi med intriger i finansverdenen, og belyst internettets muligheder for overvågning, et par år inden facebook for alvor gjorde sin entré i hverdagen. Man går fra læsningen med en følelse af at have fået mere end der kunne forventes. Larsson var også den første til at indføre en hovedperson med sociale handicap: Lisbet Salander, hende vender vi tilbage til.

Mikael Blomkvist er journalisten der går efter de helt store skurke. Finansmæglere uden skyggen af talent for andet end at rage andres penge til sig. Blomkvist har skrevet en sønderlemmende artikel om finansgeniet Wennerstrøm, som til gengæld trækker Blomkvist i retten for bagvaskelse. Derfor venter der Blomkvist et ophold i et åbent fængsel. Men retssagen har skabt opmærksomhed, og overhovedet for Vanger-koncernen, Henrik Vanger, kontakter Mikael med en opgave. Han skal, under dække af at skrive om Vanger imperiet, undersøge hvorfor Henrik Vangers barnebarn Harriet forsvandt i 1966. Hun forsvandt fra øen Hedestad, hvor knap 60 familiemedlemmer var samlet. På samme tid var øen var afskåret fra fastlandet på grund af en voldsom trafikulykke på overkørslen til øen. Situationen er ren Conan Doyle.

Det centrale er en rendyrket klassisk krimi, hvor man kan gætte med på hvem gerningsmanden er ud af det ret imponerende antal mistænkte i den gigantiske familie Vanger. Men Stieg Larssons genistreg er at pakke det klassiske ind i det moderne og tilføje noget stærkt betændt: Finanskonger uden moral, rige ’Vangere’ der enten hader kvinder eller er erklærede nazister (eller begge dele), og en atypisk joker i førnævnte Lisbet Salander. Nærmest en slags autist, selvom hun på visse punkter er ret uorganiseret, knap 150cm høj, piercet og tatoveret, tynd grænsende til det anorektiske og umyndiggjort, sat under forvaltning af skiftende advokater. Og en yderst talentfuld hacker. Hun hyres af Vanger for at tjekke Blomkvist ud, og det gør hun RET grundigt.

Larsson krydrer sin fortælling med udklip fra svensk statistik om overgreb mod kvinder. Han har tydeligvis mere på sinde end der kan fortælles med en letlæselig krimi, men han skal have point for at gøre forsøget. Der er ingen tvivl om hvad han mener om magtfordelingen i samfundet – og ikke mindst udøvelsen af denne.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter