0 kommentarer

Lykkens søn af Herbjørg Wassmo

af d. 8. oktober 2006
Info
 
Sideantal

492

Udgivet

1993

ISBN

87-7394-301-0

Originaltitel

Lykkens sønn

Udgave

1.udgave

 

”Lykkens søn” er en selvstændig forsættelse af “Dinas Bog”.
Dinas søn Benjamin overværede som lille, Dinas drab på hendes elsker “russeren”. Siden har Benjamin været tynget af skyld over denne hemmelighed og har, siden Dina forlod ham for at rejse til Berlin, båret rundt på byrden. Benjamin bliver sendt til København for at studere medicin. Her bliver han tæt knyttet til Aksel, og sammen udlever de studenterlivets glæder og sorger.
Da Benjamin melder sig til at udføre frivilligt arbejde under en krig i Sønderjylland, bliver han sat i arbejde på feltlazarettet. Midt i al denne død møder han Karna, der senere bliver offer for hans begær. Hun er også medicinstuderende og kommer fra København.

Da tiden i Sønderjylland er forbi, og de drager hjem, får Benjamin og Karna et forhold, samtidig med at Benjamin bliver blindt forelsket i Aksels forlovede Anna, professorens datter. De to venner bliver rivaler.
Benjamin hjemsøges stadig af “russeren”, men værre er det, at Dina aldrig kontakter ham. Hun svarer hverken på breve fra Reinsnæs eller Benjamin. Han begynder at tro, hun er død, men det er hun langt fra. Karna bliver gravid, men Benjamins kærlighed til Anna forblinder og gør, at han ikke kan indse, at det er hans barn, før det får dramatiske følger.

Igennem sin opvækst har Benjamin, ligesom Dina, udviklet en forvrænget opfattelse af kærlighed og død. Hans tanker bliver med tiden mere og mere præget af lyst og begær, men modsat Dina, der handler kynisk, tør Benjamin ikke handle uden at tænke på konsekvenserne og hjemsøges meget af sin samvittighed.

Ligesom i “Dinas Bog” bliver personerne og deres følelser, i denne roman, beskrevet fascinerende og tankevækkende. Læseren følger Benjamins tanker om sorg og tab, og sympatiserer med ham, selvom hans handlinger kan have skræmmende følger. Historien udspiller sig i Nordnorge, København og Berlin i 1800-tallet. Bogen er godt skrevet, og starter, ligesom forgængeren, brat op med et glimt af fremtiden. Den bliver dog først rigtig spændende til sidst, men slutningen er værd at vendte på.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter