0 kommentarer

Den tredje jomfru af Fred Vargas

af d. 22. april 2010
Info
 
Sideantal

393

Udgivet

2009

ISBN

978-87-638-1107-1

Originaltitel

Dans les bois éternels

Udgave

1.udgave

 

Kriminalinspektør Jean-Baptiste Adamsberg er ikke så lidt af en original – ligesom alle andre personer i Vargas’ herlige krimier. Jeg tvivler stærkt på at Adamsberg kunne begå sig kriminalpolitiets virkelige verden, men det er særdeles underholdende at følge hans færden! Der er noget gammeldags over Vargas’ krimier, som jeg godt ka’ li’. Hendes sprogbrug, person- og miljøskildringer leder tankerne tilbage til ældre tiders digtere. Adamsberg er en anakronisme, født 150 år for sent, men klarer sig jo alligevel fint, selvom han sætter grå hår i hovedet på kolleger, der ikke forstår hans usædvanlige, men skarpe tankegang. Hertil kommer en kommissær, der kun udtrykker sig i “seksfodsjamber”, en inspektør der nærmest ved ALT!, en kommissær, der kan transformere sin energi til hvadsomhelst, en kommissær, der sover når- og hvorsomhelst – og jeg ku’ blive ved! En samling sære eksistenser, men i den grad af kød og blod…

Adamsberg er omtrent lige så excentrisk en figur som Sherlock Holmes, så det er lidt af en overraskelse – både for ham og for læsere af de 3 tidligere bøger – at erfare, at han er blevet far. Han må desværre konstatere at moderen ikke vil vide af ham, efter at han selv flere år tidligere gjorde deres forhold forbi. Det er imidlertid tydeligt, at han stadig har stærke følelser for hende. Da drabsafdelingen får en ny medarbejder, der synes at nære et dybt had til Adamsberg, som om han har noget at hævne, bliver Adamsberg urolig. Men ikke nok med det! Manden indleder straks et forhold til hans gamle kæreste, og Adamsberg får nu en følelse af at der er noget helt galt….

Selve historien giver mindelser om gotisk uhygge fra 1800-tallet – med mystiske skygger på kirkegårdens mure, skændede grave, rigtige jomfruer, hellige relikvier og livseleksir. To sager om myrdede mænd i en forstad til Paris, som synes at være forbundne, fører Adamsberg til Normandiet, hvor han tilfældigvis hører om nogle meningsløse drab på kronhjorte med store gevirer.

Endnu en pragtfuld historie om den usædvanlige inspektør Adamsberg!

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter