0 kommentarer

Lange skygger af Pezhmann Mokary

af d. 24. oktober 2019
Info
 
Sideantal

120

Udgivet

2019

ISBN

978-1-09-926927-1

 

Potemkinkulissen af den iranske tegner og filmmand Pezhmann Mokary ligner en spændende psykologisk krimi, men er et karikeret stilstudie på en tom baggrund. En ren potemkinkulisse. Alt er fremstillet i toner af gråt, der sine steder næsten er sorte, så man kan give Mokary den anerkendelse at han i hvert fald lykkes med at skabe en grafisk stemning. Men figurerne ligner noget fra 3D computerspillenes morgen – det første Max Payne spil, med ansigtsløse mafiosoer i grå jakkesæt, mens vi skal hen til tegnefilmserien South Park, for at finde miljøer og omgivelser. Særligt huse og biler ser ud til at være klippet ud i karton. Det er fanme en skæv sammensætning.

Selve plottet afvikles i første kapitel. Sam møder Harry på en kirkegård 30 år efter den egentlige histories afvikling, og skyder ham. Derefter indhentes Sam af Harrys kompaner, og mister i den efterfølgende kamp livet. Et plotspring 30 år tilbage i tiden giver os historien om hvordan Harry brugte som Sam som håndlanger til at sprede frygt og kaos i Los Angeles, for at Harry kunne vinde borgmestervalget på løfter om at sætte en stopper for kriminaliteten.

Iranske Mokary er uddannet indenfor film og grafik, og hans filminteresser ses tydeligt flere steder: i en kupscene, der nemt kunne være stjålet fra filmen ‘Heat’ (med Al Pacino, De Niro og Val Kilmer), og igen i en scene der vipper pænt på hatten til filmen ‘Se7en’, hvor man på en mark finder en papkasse der indeholder et svinehoved.

Det hele kunne sagtens fungere, andre har gjort det før, men Mokary gør det ikke.

Lån tegneserien på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter