0 kommentarer

Kupé nr. 6 af Rosa Liksom

af d. 2. august 2013
Info
 
Sideantal

202

Udgivet

2013

ISBN

978-87-7973-519-4

Originaltitel

Hytti nro 6

 

En togrejse på ca. 6.000 kilometer mellem Moskva og Ulan Bator i Mongoliet. Året er 1986 og læseren er fluen på væggen i kupe nr. 6.

Bogens to hovedpersoner kommer vi til at kende som pigen og manden, deres rigtige navne får vi aldrig at vide og allerede her fornemmer man, at bogen har et poetisk tilsnit og er noget helt for sig selv.

Pigen er finne og studerer arkæologi i Moskva, og hun er på vej til Ulan Bator for at se nogle helleristninger – og samtidig er hun på vej væk fra et uafklaret trekantsforhold. Man fornemmer, hun har brug for ro og eftertænksomhed. Hun stiger op i kupe nr. 6 for at begive sig ud på den lange togrejse.

På perronen står en lille familie bestående af far, mor og søn, og faderen stiger snart ombord på toget og sætter sig i kupe nr. 6.

Pigen og manden skal nu dele de dage og nætter, det tager at komme frem til Ulan Bator.
Manden er en midaldrende russisk bygningsarbejder, der på vej til et nyt job. Han er brovtende, pralende og til tider både fysisk og verbalt tilnærmende overfor den tilbageholdende pige, men som turen skrider frem accepterer de hinanden forskellighed og kommer til at nyder hinandens selskab.

I gennem den korte roman fornemmer man togets rumlen gennem et mangfoldigt landskab og forfatteren beskriver også de landsbyer og mennesker, som toget passerer undervejs. Armod går hånd i hånd med butikker uden varer, reformer og håb for fremtiden. Flere gange undervejs tænkte jeg – er det virkelig 1986 det her?

Jeg er ikke særlig bekendt med russisk historie og koncentrerede mig primært om forholdet mellem pigen og manden, men er man historisk velbevandret er jeg sikker på, at man får en kæmpe gave med oveni.

Rosa Liksom er vinder af Finlandsprisen 2011, Finlands største litterære pris, for denne bog – og hun er nu også indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris for 2013.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter