0 kommentarer

Det fortryllede urværk af Philip Pullman

af d. 7. marts 2004
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

82

Udgivet

1998

ISBN

87-00-32488-4

Originaltitel

Clockwork

 

“Det fortryllede urværk” er en lille bog. Små 82 sider med store bogstaver og billeder. Det er næsten rettere en novelle end en roman. Men Philip Pullman kan noget specielt. Som i hans trilogi “His Dark Materials” om børnene Will og Lyra, bruger han i høj grad også filosofien i denne bog. Jeg synes, at indledningen i bogen siger det hele: “Der findes historier, som forløber ligesom urværket. Når man først har trukket dem op, kan intet standse udviklingen.” Dermed har Philip Pullman lagt op til en fremragende lille historie.

Fortællingen bliver sat i gang af en historie! På en lokal kro fortæller Fritz en opdigtet historie om døde mennesker, der bevæger sig. Pludselig banker det på døren, og ind træder en af Fritz’s fantasifigurer. Lyslevende. Urværket er dermed trukket op. Og handlingen løber i den grad løbsk.

Der er mange ting ved bogen, der er fantastiske. Et barn kan læse den, forstå den overordnede handling og synes, at den er god. Man kan dog også læse den og blive fuldstændig fascineret. Tankerne, der strømmer ind i ens hoved efter endt læsning, tager længere tid at bearbejde, end det tager at læse selve bogen. Endnu et mesterværk fra Philip Pullman.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter