0 kommentarer

Krig og fred af Lev Tolstoj

af d. 8. december 2001
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

1438

Udgivet

2004

ISBN

87-02-04967-8, 978-87-02-04967-1

Originaltitel

Vojna i mir

 

Man må respektere enhver forfatter der kan holde styr på 559 forskellige personer i en roman. Det kan Tolstoy. Men problemet opstår for den læser der ikke lige kan læse hele bogen i ét drag, og må strække underholdningen over en måned eller mere. Så er det svært at huske hvem der var datter af hvilken adjunkdant, der gjorde tjeneste med hvilken general under hvilket slag.

“Krig og Fred” foregår omkring Napoleons indtog i Rusland i 1812. Hele historien strækker sig over mere end femten år, og gennem årene præsenteres læseren for den store skare af dybe og gennemarbejdede personligheder. Dagligdagen og krigen skildres af Tolstoy gennem alt fra vaskekoner, menige soldater, skønjomfruer, skræddere og bagere, til den intellektuelle elite, hærens generaler, Zarens fortrolige og et utal af forskellige prinser. Det er dog tydeligt at Tolstoy, der selv var greve, havde særlig check på de adeliges omgangsformer og status i samfundet. Alene mængden af selskabelige sammenkomster i bogen tyder på en vis insiderviden.

Bogen er så realistisk og detaljeret at der ikke er meget at grine af. Krig er krig, og freden optræder mest i overført forstand. Men enkelte absurditeter er, netop på grund af realismen, sneget ind visse steder. Eksempelvis i kapitlet hvor russiske soldater sniger sig over til fjenden i ly af mørket, for at handle vodka til tobak.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter