0 kommentarer

Kastevind – Erindringsglimt fra en barndom af Alberte Winding

af d. 12. oktober 2018
Info
 
Sideantal

144

Udgivet

2018

ISBN

978-87-638-5723-9

Udgave

1. udgave

 

‘Kastevind’ er en række nedslag i Albertes liv, den starter ved hendes første erindringer som 4-årig, hvor hendes forældre stadig er sammen. Det er ikke en egentlig sammenhængende fortælling, der sker spring i tid, og hvert kapitel rummer sin egen erindring.

De første kapitler af bogen er meget rørende – selv om de på ingen måde er skrevet på en ’det-er-synd-for-mig- måde’ er der alligevel en melankolsk stemning over teksten. Man føler med den lille pige, Alberte, som ikke rigtigt har overskud til at lege med andre børn, men leger ensomme lege med sine dukker og bamser. Det beskrives meget fint, hvordan hverdagen er med en syg mor, det store ansvar der hviler på den lille pige, der elsker både sin mor og sin far, men ikke har lyst til at være hos faren, for hun er nødt til at passe på sin mor.

”Det er en dårlig ide at være for længe væk fra hende. Jeg sover aldrig ude, og jeg hader at være hos far. Jeg elsker at være hos far. Men jeg har noget, jeg ikke ved, hvad er, jeg skal fikse hos mor, og det holder mig vågen og fuld af tårer, når jeg sover hos ham og den nye kærlighed og deres familie.”

Samtidig er der også mange glade minder fra barndommen, hun og hendes bror Aske har helt sikkert følt sig elsket, ’vi taler, og vi griner meget.’
”Hun er min mor, jeg er en del af hende, hun er mit vejrtræk, min duft, min kærlighed.”

Men der er selvfølgelig også en smerte og samtidig en undren over, hvordan en mor kan finde på at tage sit eget liv: ”..at tage sit eget liv er også at forlade sit barn for evigt, uden at blinke.”

Da hendes mor dør er Alberte 8 år, og hun flytter fra Hedehusene til Ærø, hvor hun bor hos sin far og hans nye familie. Her oplever hun en stor frihed, de voksne bekymrer sig ikke så meget om børnene, uden at det på nogen måde lyder som om, de er uansvarlige eller ligeglade. Det lyder som om livet på Ærø har været en mere rolig tid, selvfølgelig præget af de udfordringer der kommer, når man bliver teenager og skal prøve at navigere i en verden med drenge og fester. Og så er der et ganske morsomt afsnit om Albertes møde med det politiske liv – som mest handler om at være en del af et fællesskab.

‘Kastevind’ er en fin lille erindringsbog, som rummer dybe følelser, men også mere jordnære erindringer.

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter