0 kommentarer

Kain af José Saramago

af d. 9. december 2013
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

148

Udgivet

2013

ISBN

978-87-638-2255-8

Originaltitel

Cain

 

Undskyld, men er Eva ikke bare rationel og fornuftig, da hun plukker det famøse æble, der jo er en kilde til både kundskab og vitaminer? Hvorfor har gud skabt det om ikke for at blive spist… Og er det ikke ret naturligt, at Lots hustru bekymret kigger sig tilbage for at se, hvad der sker med slægt og venner i Sodoma? Hvorfor skal hun forvandles til en saltstøtte…

Og nu vi er ved det; hvad med alle de fuldkommen uskyldige børn, der omkommer i svovl og flammer, da gud udsletter Sodoma og Gomorra for at få ram på nogle syndige mænd? For ikke at tale om Job, det venligste menneske på jorden, der må gennem alle helvedes pinsler, inklusive udslettelsen af hele hans familie, for at teste oprigtigheden i hans tro på gud… Ja, og hvad er lige pointen med, at Abraham skal myrde sin søn Isak?

Er vores almægtige gud i virkeligheden et irrationelt, snæversynet, blodtørstigt uhyre?

I sit livs sidste bog fra 2009, “Kain”, tager den 87-årige ateist og Nobelpristager José Saramago det helt store opgør med gudstroen. Og han gør det med befriende humor, ramsaltet ironi og sproglig virtuositet. Et tungt emne bliver i hans kapable hænder til noget fnuglet, men ikke mindre væsentligt.

Saramago lader brodermorderen Kain tumle rundt på sit trofaste æsel mellem de forskellige bibelske dramaer, der viser nogle af guds tåbeligste sider. Det er voldsomt underholdende og oven i købet krydret med sød erotik, da Kain får lov at bedække nymfomanen Lillith i alle tænkelige stillinger.

Kain tager nogle modige diskussioner med gud, der ofte kun har sin hævdvundne status at gemme sig bag. Det ender med, at Kain får en af pladserne på Noahs Ark, da gud endnu engang straffer menneskeheden med udslettelse. Men Kain, hin gennemmoralske alvorsmand, har en overraskelse i ærmet, som bringer ham à point med gud (der konsekvent skrives med lille g).

“Kain” er en triumf for Saramago. På gravens rand klæder han på egne og alle fornuftmenneskers vegne religionen af og udstiller den som det, den er: Pavens nye klæder. Året efter udgivelsen er den gode portugiser forhåbentlig gået smilende ind i den store tomhed.

For ethvert reflekterende væsen er “Kain” et must-read.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter