0 kommentarer

Julemysteriet af Jostein Gaarder

af d. 30. december 2015
Info
 
Sideantal

272

Udgivet

1998

ISBN

82-03-24240-5

Originaltitel

Julemysteriet

Udgave

2.udgave

 

Hvem var Elisabet, der forsvandt fra julehandlen tilbage i 1948 og hvorfor er der skrevet en julekalender om en pige ved navn Elisabet, der havner hos Joakim og hans familie?
Denne bog er et sandt mysterium og typisk Gaarder, som også står bag ”Sofies Verden” og ”Kabalemysteriet”. Vi starter hos Joakim og hans far, der en dag køber en gammel julekalender i en boghandel, som er blevet efterladt af en gammel mand ved navn Johannes. Den er så gammeldags, at Joakims far bliver helt nostalgisk og 1.december går det løs med at åbne lågerne:

”Da han våknet igjen og klokken var sju, reiste han seg opp og forsøkte å åpne den første døren. Han var så ivrig og nervøs i de små fingrene at det var vanskelig å få skikkelig tak. Til slutt klarte han å lirke i en liten snipp, og nå gled døren opp.
Joakim stirret inn i et bilde av en leketøysbutikk. Mellom alle lekene og menneskene var det et lite lam og en liten pike, men han rakk ikke å studere bildet så nøye, for idet han åpnet luken, falt noe ned i sengen. Han bøyde seg ned og plukket det opp. ”

Inde i hver låge findes et lille stykke papir og Joakim læser om pigen Elisabet, som rejser ned igennem Europa hele vejen oppe fra Norge. Hun følger efter et lam og pludselig møder hun englen Eifiriel, som forklarer hvor de er på vej hen. De skal ikke blot rejse gennem Europa – de skal samtidig rejse tilbage i tiden til dengang hvor Jesus blev født. Joakim er meget interesseret i denne historie og glæder sig til at vågne hver morgen for at læse den nye seddel. Det ender dog med at blive et familieprojekt, da moren finder historien og sammen forsøger de at finde ud af hvordan den gamle mand Johannes er faldet over historien:

”Hvis det var Johannes som hadde laget den magiske julekalenderen, hadde han sikkert oppkalt piken i fortellingen etter Elisabet på bildet. Men hvorfor hadde han gjort det? Hvorfor hadde han laget en mystisk julekalender for så bare å legge den ifra seg i en bokhandel uten å vite hvor det ble av den til slutt?”

For hver dag falder en lille brik mere på plads for Joakim og hans familie, men hvis det i julekalenderen er sandt, hvad skete der så med pigen Elisabet dengang for mange år siden?
Gaarder har simpelthen gjort det igen for denne læser. Han opstarter så mange løse tråde og alligevel formår han hver gang at samle dem alle og binde en fin rød sløjfe. Hvor ”Sofies Verden” lærte mig en masse om filosofi gennem tiden, så har jeg ved læsning af denne kalenderroman lært en masse om europæisk kulturhistorie. Selvom jeg er en voksen læser, så følte jeg mig ligeså nysgerrig som Joakim ved hvert kapitel, da det ikke er til at vide hvad Gaarder finder på. Hvor karaktererne i den yderste rammefortælling med Joakim er ganske almindelige nordmænd, så er dem i den inderste engle, vise mænd, dyr og en nysgerrig pige, som lærer en masse undervejs. Jeg er vild med Gaarders måde at fortælle historier på og fremover bliver læsning af denne bog en juletradition.
Alt i alt en fantastisk interessant børnebog om drengen Joakim, der vil løse mysteriet om den forsvundne Elisabet, som måske ikke er så forsvunden alligevel.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter