0 kommentarer

Jerry Cornelius’ hermetiske garage af Moebius

af d. 26. februar 2017
Info
 
Sideantal

108

Udgivet

1982

ISBN

87-85217-22-0

Originaltitel

Le garage hermétique - Oversat af Helen Bahnson, håndtekstet af Tore Bahnson

Udgave

1. Udgave

 

“Jerry Cornelius’ hermetiske garage” er et af de her mesterværker indenfor tegneserien, som man ikke bare lige glemmer. Udgivet i 1982 af Runepress i sort/hvid. I 1990 udgav Carlsen en udgave i farver med en introduktion af Moebius selv og endelig udgav Faraos Cigarer endnu en farveudgave i 2013 med forhistorien ‘Major Fatal’ (og en flot bibliografi over Moebius/Jean Giraud værker). Nu er jeg fra den gamle skole, så den sort/hvide udgave er min favorit, selvom flere af tegningerne i farveudgaverne også er flotte, men de dæmper nogen gange de flotte skraveringer, som Moebius brugte.

Da jeg sidste år genlæste tegneserien efter mange år, blev jeg overrasket over, hvor sjov og humori­stisk den var. Faktisk blev jeg lidt skuffet, da jeg huskede den som et seriøst science fiction værk, men jeg læste den sikkert i en alder, hvor der også altid var sol om sommeren og sne om vinteren. Historien udkom i små kapitler i det franske tegneserieblad, Metal Hurlant, et blad der også havde sin tid på dansk som Total Metal. Her kunne man også opleve mestre som Tardi og Richard Corben. Historien er umulig at genfortælle. Tegneseriebutikken Pegasus rammer ret præcist på deres hjem­meside: “Album uden logisk handling af Moebius.” Historien foregår i en underlig verden inden i en asteroide skabt af Major Grubert, hvor man bl.a. møder ingeniør Barnier, der kom til at ødelægge en kabeludlægger og derfor flygter. Jerry Cornelius kører gennem ørkenen i sin Bumler 2000, Major Grubert overværer det hele fra sit rumskib, sender en agent i en stor Fantometrobot, men må også selv blande sig i historien, og et møde mellem Cornelius og Grubert synes uundgåelig.

Flere gange synes man, at nu forstår man lidt af plottet, for i næste kapitel at blive introduceret til helt nye personer, der vender det hele på hovedet igen. Det gør, at man nærmest er klar til at starte forfra på historien, når man har læst den til ende. Det er temmelig fascinerende. Det bærende er dog Moebius’ fantastiske tegninger. Man kan godt suse igennem albummet, men hvis man giver sig god tid og nærstuderer tegningerne, så kan man blive helt opslugt af detaljerne og sidde og spekulere på, hvor lang tid det mon har taget ham at tegne den pågældende side.

I dag kan man kun erhverve den sort/hvide udgave antikvarisk, og skal punge ud med en del mere end de 65 kroner den kostede i ’82. Udgaven fra Faraos Cigarer er i hardback og er også utrolig flot og veludført. Forlaget har efterhånden udgivet en lang række af Moebius’ værker, også i flotte sam­lekasser med f.eks. alle tre Major Grubert albums (Den kåde kyk, Den hermetiske garage og Man­den fra Ciguri).

Lån farveudgaven på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter