0 kommentarer

En fest for Beate af Lis Vibeke Kristensen

af d. 9. august 2009
Info
 
Sideantal

294

Udgivet

2009

ISBN

978-87-7053-226-6

 

Beate fylder 50 – det skal selvfølgelig fejres – synes Lis. Beate selv er ikke begejstret, men som altid er det Lis, der bestemmer. Sådan har det været siden de var børn: Beate, Lis, Ella, Eva, Johanne.

Lis er den type, der planlægger, organiserer, sætter andre i sving, kontrollerer.
“Lis kan ikke vise omsorg uden at det virker som et overgreb. Sådan har det være siden de var elleve år, og man blev veninde med Lis fordi man ikke turde andet. Lis havde magten. Lis kunne myrde en med tavshed, tromle en med taktløshed, Lis bestemte om man var inde eller ude..”

Ella er Lis’ søster, de to søstre har ikke ligefrem det bedste forhold, de har gennem hele barndommen kæmpet om faderens gunst, og Ella er i dag en svag, sygelig kvinde, der konstant fejler et eller andet.

Så er der Johanne, den selvudslettende, evigt undskyldende og omsorgsfulde kvinde, der gør alt (for meget) for sønnen Søren og klienterne på socialkontoret, hvor hun er ansat med Lis som chef.

Eva er netop død – og Lilith, hendes datter, inddrages derfor i planlægningen af Beates fest. Lilith, der som barn ønskede at Beate var hendes mor.

Beate selv har haft brystkræft og er ved at være gennem behandlingerne, hun kæmper mod træthed, kvalme og svidende hud.

Kapitlerne omhandler på skift disse 5 kvinder, og vi får kvindernes historie i en periode, hvor de alle har hver deres problemer at slås med. De lærer alle noget om sig selv og der sker forandringer – såvel for den enkelte som i deres indbyrdes forhold.

Jeg kunne godt lide bogen. Det var interessant at læse om de 5 meget forskellige kvinder, og se hvordan de udvikler sig gennem bogen. De er genkendelige som typer – jeg tror de fleste af os har mødt nogen der minder om Lis, Johanne, Ella, Lilith og Beate.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter