192
2015
9788702172829
1. udgave
Nogle forfattere har haft en tendens til at forblive evigt aktuelle selv mange år efter, at de er gået til de evige jagtmarker. En af disse forfattere er vores egen Tove Ditlevsen, der næsten var lige så berømt for sit turbulente privatliv som hun var for sine socialrealistiske tekster.
Næsten 40 år efter Tove Ditlevsens selvmord har Gyldendal udgivet en samling af Tove Ditlevsens glemte tekster i bogen “Jeg ville være enke og jeg ville være digter”.
Bogen indeholder så forskelligartede tekster som brevkassesvar, klummer og et enkelt læserbrevssvar til Johannes Møllehave sniges også ind.
Teksterne kredser ofte om Tove Ditlevsens barndom og ungdom, om hvordan det føltes at vokse op i en trang lejlighed på Vesterbro, hvordan hun oplevede det da hendes bror døde, forholdet til de relativt mange mænd i hendes liv og hvordan hun forsøgte at kapere den almene weltschmerz, som stort set fulgte hende hele livet igennem.
Bogen giver ikke noget nyt indtryk af Tove Ditlevsen som person, ej heller kommer der informationer om hendes liv, som den almene læser ikke vidste i forvejen. På trods af dette er det alligevel en god bog fordi den giver et godt indtryk af en psykisk skrøbelig sjæl, der fik stor betydning på den litterære scene i Danmark.
Forfatteren Olga Ravn har samlet de forskellige tekster, og man fornemmer, at denne bog er skrevet med en stor kærlighed til Tove Ditlevsens værker – og med en sympatisk forståelse for, hvorfor Tove Ditlevsen endte med at tage sig af dage efter et langt liv med ringe selvtillid og et følsomt sind.
Jeg har kun gode ting at sige om denne bog. Den var spændende, lærerig og sympatisk, og nye læsere kan få et glimrende indblik i Tove Ditlevsen som forfatter ved at læse “Jeg ville være enke og jeg ville være digter”. Garvede læsere kan genopfriske deres viden om Tove Ditlevsen ved at læse bogen – og samtidig nyde at læse en bog, der er solidt gennemarbejdet.
5 stjerner herfra – og et ønske om at andre også har fået lyst til at læse denne bog.